5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Kesme çiçek üretimi tehlikede!

Isparta’ya 1998 yılında ilk defa kesme çiçek yatırımı yapan Flash Tarım’ın sahibi ve Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, yaylada kesme çiçek üretiminden vazgeçilmemesi gerektiğini söyledi.

Antalyalı firmaların son yıllarda yaz sezonu üretimi için Isparta’ya yatırım yapmadığına dikkat çeken Bağdatlıoğlu, bunun altında yatırımcıların yaşadığı korkunun var olduğunu söyledi. Bağdatlıoğlu, Antalyalı firmaların Isparta’da kesme çiçekçilik ve yaş sebze-meyve alanında üretim yapmaktan korktuğunu söyledi.

ISPARTA’YA GELMEYE KORKUYORLAR

Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği Başkanı Bağdatlıoğlu, Isparta’nın kesme çiçekçilik ile yaz sebze ve meyve alanında çok önemli bir potansiyel taşıdığını söyledi. Ancak bu potansiyeli yatırıma dönüştürecek organizasyon ve altyapı çalışmalarının olmamasından yakınan Bağdatlıoğlu, “Antalyalı firmalar Isparta’dan korkuyor. Yer bulmada sorun yaşanıyor. Belediye yönetiminden ‘her an istimlak edecek, imara açacak’ diye korku duyuluyor. Ya da ‘şurası kaçak, burası kaçak’ diye taciz yapılacağı endişesi yaşanıyor. Arazi sahipleri, insanlar uzun vadeli kiraya vermek istemiyorlar. İlgisizlikten dolayı böyle oluyor. Yoksa Isparta’da yatırım yapacak çok sayıda Antalyalı firma var” diye konuştu.

ORGANİZE TARIM BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği Başkanı Bağdatlıoğlu, Antalyalı firmaların korkusunu yenmenin tek yolunun Organize Tarım Bölgeleri ilanıyla mümkün olacağının altını çizdi.

Kesme çiçekçilik ile yaş sebze ve meyvecilikte Isparta’nın önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Bağdatlıoğlu, “Yaş sebze ve meyve ile kesme çiçekçilikte organizasyon olmazsa yabancı yatırımcı çekilemez. Isparta gelişemez. Kiralık olan yerlerde insanlar kirayı uzatmıyor, imar bekliyor. Yatırım için bu durumlar aşılmalı. Dünyanın her yerinde devlet ya da belediyeler yatırımcıya arazi tahsisi yapıyor. Burada arazi problemi var. Bu yaşandığı müddetçe ilerleme ve yatırım olmaz. Yeni Belediye yönetimine taleplerimizi bildirdik. Yaş sebze meyve ve çiçekçilikte organize tarım bölgesi ilan edilmesini istiyoruz“ dedi.

Bu alanlarda Organize Tarım Bölgeleri ilan edilmesi durumunda Isparta’ya çok sayıda ihracatçı firmanın geleceğini kaydeden Bağdatlıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Çiçek ve yaş sebze, meyvede organize olmadan yapılacak işler değil. Özellikle sebzede eğer organize alanlar olup, korunduğu zaman inanılmaz derecede alıcılar gelecektir. Arz talep dengesinden dolayı çeşide yönlenilecek. Küçük üreticiler, 3-4 dönümlük üreticiler malını pazarlayabilecek. Isparta’da potansiyel var. 1998’de biz başladık Isparta’da. Burada zor oluyor diye Bucak’a gittik şimdi hem kesme çiçek hem çiçek üretiyoruz. Bucak ve Isparta’da yaklaşık 150 dekarda üretim yapıyoruz.”

İHA
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2009 Salı 12:55:40
Güncelleme :5 Mayıs 2009 Salı 13:10:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?