30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Keyfi sezeryen ile doğum yasak

KEYFİ SEZERYEN İLE DOĞUM YASAK

Isparta’da sezaryen ile doğum oranının yükselmesi İl Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi.

İl Sağlık Müdürü Süleyman Önal, son birkaç yıldır sezaryen ile doğum oranının yükseldiğini belirterek, kentte 600 hamile kadın ile tüm kadın doğum uzmanlarına konuyla ilgili eğitim verildiğini bildirdi.”Doktorlarımıza her sezaryen doğumun nedenini soruyoruz, ailenin talebi olduğunu ifade ediyorlar” diyen Önal, “Konuyla ilgili raporumuzu hazırladık ve Sağlık Bakanlığı’na ilettik. Rapor hazırlayan illeri dikkate alan Sağlık Bakanlığı yeni yayınladığı genelge ile keyfi olarak sezaryen doğumu yasakladı” dedi. Sağlık İl Müdürü Önal, genelgeye uymayanlara hukuki işlem uygulanacağını kaydederek, “Bu genelgeye herkes uymak zorunda” diye konuştu.

ÖZEL HASTANELERDE ORAN YÜKSEK

Isparta’daki doğumlarla ilgili istatistiki bilgiler veren Önal, “2008 yılında Sağlık Bakanlığı kuruluşlarımızda sezaryen doğum oranı yüzde 33.65, özel hastanelerde yüzde 63.63, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi’nde ise yüzde 69.84. 2009 yılında ise Sağlık Bakanlığı kuruluşlarında sezaryen doğum oranı yüzde 33.93, özel hastanelerde yüzde 58.46 ve SDÜ Tıp Fakültesi’nde ise yüzde 74.90” dedi.

AVRUPA’DA SEZERYEN İLE DOĞUM ORANI YÜZDE 15

Türkiye’nin doğu illeri ile batı illeri arasında büyük fark olduğunu da sözlerine ekleyen Önal, ülkenin doğusunda sezaryen ile doğum oranının yüzde 20, batıda ise yüzde 40 olduğunu belirtti.Avrupa’da sezaryen doğum oranının yüzde 15 olduğuna dikkat çeken Önal, “Amerika’da bu rakam yüzde 10’larda. Avrupa’da ve Amerika’da gebeler bilinçli. Normal doğumu kendileri istiyorlar, sezaryeni kabul etmiyorlar. Ancak tıbbi bir zorunluluk olması durumunda sezaryene başvuruyorlar” ifadelerini kullandı.

KEYFİ SEZERYEN İLE DOĞUM YASAK
İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2010 Salı 10:11:00
Güncelleme :22 Haziran 2010 Salı 10:38:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?