5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Kiraz üreticisine fiyat şoku!

Isparta’da 482 bin ağaçta ortalama 16 bin ton kirazın üretildiği üretilirken, hasat başlangıcında üreticiyi memnun eden fiyatlarda gerileme yaşanıyor. Kiraz alımı için gelen tüccarların 3TL teklif sunması üreticiye fiyat şoku yaşattı.

Kirazın Isparta’ya tarımsal ekonomik girdi sağlayan birinci öncelikli ürün olduğunu belirten Tarım İl Müdürü Mücahit Yeşil, ilde üretilen kirazın tamamına yakının ihraç edildiğini söyledi.

Tüccarların kiraz üretim bölgelerine gelerek kantarlarını kurduklarını ve kirazı almaya başladıklarını kaydeden Yeşil, “Başlangıçta fiyatlar tam bizim istediğimiz gibiydi. 5 TL çok iyi bir rakamdı. Ancak birkaç gündür bu rakamın gerilediğini duyuyoruz. Ne yazık ki fiyatlarla zaman zaman oynanmasıyla üretici emeğinin karşılığını alamıyor. Fiyatlar arz talep dengesinin kesiştiği noktada oluşuyor. Tüccarlardan üreticinin alnı terini, bir yıllık emeklerinin karşılığını memnu edici fiyatlar sunmalarını talep ediyoruz” diye konuştu.

REKOLTEDE YÜZDE 10’LUK DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Öte yandan kiraz rekoltesinde bu sezon yüzde 10’lik düşüş bekleniyor. 2007 yılında 17 bin 101 tona, geçen yıl ise 16 bin 854 ton kiraz üretildiğini dile getiren Tarım İl Müdürü Mücahit Yeşil, bu yıl ki rekolte kaybının nedenini şöyle açıkladı:

“Son iki yıldır rekoltede düşüş var. Bunun nedeni kirazın döllenme dönemindeki olumsuz hava şartları. Çünkü kirazın döllenme süreci çok kısa bir zamanı kapsıyor. Geçtiğimiz yıl kuraklık olduğu için istenilen döllenme gerçekleşmedi. Bu yıl ise bol yağış nedeniyle, döllenme döneminde ağaçlar olumsuz etkilendi. Bu sezon yüzde 10 rekolte kaybı bekleniyor. 15-16 bin ton aralığında kiraz üretiminin gerçekleşeceği kanısındayız.”
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 11:53:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?