4
Mayıs
2024
Cumartesi
ISPARTA

Kızamık teyakkuzu

Kızamık Aşı Günleri tanıtım toplantısı, Isparta Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Isparta Valisi İsa Parlak ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin katıldığı toplantıda, kızamık hastalığının ve aşının önemi anlatıldı.

Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Dr. Meral Uysal Genç, kızamık hastalığının masum olmadığına dikkat çekti. Hedeflerinin 2010 yılına kadar çiçek hastalığı gibi aşılanma metoduyla kızamığı da dünyadan silmek olduğunu belirten Genç, "Kızamık eliminasyon stratejik planıyla, Türkiye dışından gelecek kızamık virüslerinin önüne geçmeyi planlıyoruz. Kızamığın masum bir hastalık olmadığı herkesin malumudur" dedi.

Vali İsa Parlak ise bebek ölümlerinin azalması için aşının çok önemli olduğunu, bu nedenle herkesin bebeklerin aşılanması konusunda ilgililere yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Vali Parlak, "Bugün insanlar ülkeleri veya illeri değerlendirirken onların sağlık durumlarına bakıyor. Sağlık durumlarında da birkaç noktaya bakıyor. Baktıklarından biri de bebek ölüm oranları. Bebek ölüm oranı yüksek ise o ülkeyi üçüncü dünya ülkesi olarak niteliyorlar. Bizim bu utançtan kurtulmamız lazım. Bebek ölüm oranında, dünyanın önde gelen ülkeleri içerisinde olmaktan kurtulmamız lazım. Isparta’da bebek ölüm oranı yaklaşık yüzde 16. Bu Türkiye ortalamasına göre son derece iyi bir rakam. Bir ülkenin sağlık konusunda gelişmiş ülke olabilmesi için bebek ölüm oranının yüzde 20’nin altında olması gerekiyor. Dolayısıyla Isparta yüzde 20’nin altına düşmüş durumda. Biz bu rakamı, AB ortalaması olan yüzde 6 veya 7’ye düşürmemiz lazım. Eğer biz AB’ye gireceksek yalnız kanunlarda düzenleme yeterli değil, buna benzer göstergelerin de düzeltilmesi lazım. Bunun içindir ki aşının çok büyük önemi var" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mart 2005 Perşembe 12:40:57
Güncelleme :31 Mart 2005 Perşembe 12:43:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?