5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Korkutan deprem açıklaması

Boğaziçi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Semih Tezcan, Isparta merkezindeki 6 bin 884 karkas binadan 344 binanın depremde göçecek zayıflıkta olduğunu söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Semih Tezcan, Isparta'da 'Yapı Riski ve Sıfır Can Kaybı' başlıklı Bilimsel Rapor'un sonuçlarını açıkladı. Boğaziçi Üniversitesi Yükseköğretim ve Eğitim Vakfı'nın 8 yıldır uyguladığı 'Yapı Riski ve Sıfır Can Kaybı' başlıklı bilimselliği kanıtlanmış bulunan projenin sonuçlarını açıklayan Prof. Dr. Tezcan, yerel yönetimler ile mülk sahiplerinin ortak hareket ederek bu riski ortadan kaldırabileceğini dile getirdi. Bir yapının depremde göçer olup olmadığını test etmek için 150 ayrı bilimsel verilerden yararlandıklarını kaydeden Prof. Dr. Tezcan, bunun maliyetinin de 600 TL olduğunu söyledi.

Yerel yönetimin bu büyüklükteki bir projeye finansman bulmasının imkansız olduğuna işaret eden Tezcan, mülk sahiplerine de büyük görevler düştüğünü ifade etti. Isparta'da karkas 8 bin 605 yapı içerisinde depremde göçecek olanların sayısının 344 olduğunu dile getiren Tezcan, "Yerel yönetim ve mülk sahipleri ortak hareket etmeli. Depremde sıfır can kaybı hedefine ulaşmak için bu göçer yapılar mutlaka bulunmalı" diye konuştu.

Merkez ilçede yapıların yüzde 94'üne ise depremde göçmezi simgeleyen Mavi Kalite Belgesi verilebileceğini kaydeden Tezcan, "1998'den sonra inşa edilen binaların sağlamlığı iyi. Adam gibi binalar. Ötekileri bulmak belediyenin ve mülk sahiplerinin görevidir" şeklinde konuştu.  Depremde yapıların 'güvenli mi güvensiz mi?' şeklinde sorgulanmasının hata olduğu tezini savunan Tezcan, sözlerini şöyle sürdürdü:  "Asıl sorgulanması gereken yapı göçer mi göçmez mi?' olmalıdır. Deprem Yönetmeliği'ne bakarsanız yapıların yüzde 96'sı güvensizdir. Bu sorunu aşmak için ise 25-30 yıl, dünya kadar lojistik ve 30 milyar dolar finansman gerekir. Oysa yapmamız gereken göçer nitelikte binaları bulmaktır. O binalar yılandır. Canımızı yakar. Dostlarımızı alır. O yüzden Isparta halkı yerel yönetimle el ele vererek göçer nitelikteki binaları bulmak zorundadır."

Depremde hasar oluşmayan bir binanın doğru bir bina olmadığını iddia eden Tezcan, "Depremde binada orta hasar oluşması esastır. Eğer depremde bir binada orta hasar oluşuyorsa bu binaya güzel bir eser tasarımı diyebiliriz. Toplum deprem ve yapı konusunda çoğu bilgiyi yanlış biliyor. Asıl olan depremde bina göçer mi göçmez mi olmalıdır?" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2009 Cumartesi 16:55:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?