5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Kozmetikte gül yağı tüketimi azaldı

Gülbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, kozmetik sektöründe gül yağı tüketiminin giderek azaldığına dikkat çekti.

Isparta'da, gülçiçeği alım kampanyası sonucunda üretilecek gül yağının satışı için Fransa ve İsviçre'de müşteri ziyaretine çıkıp talepleri belirleyen Gülbirlik Heyeti, yurda döndü.

Önümüzdeki yıllarda gül yağı pazarına ilişkin ciddi sıkıntıların ortaya çıkabileceğinden endişe eden Demir, pazarı elde tutmak için Türkiye'nin radikal tedbirler alması gerektiğini söyledi. Kozmetik sektöründe gül yağı tüketimine ilişkin yüzde 30 bir daralma gözlemlediğini anlatan Gülbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Demir, kısa sürede olmasa da uzun dönemde gülyağı pazarına ilişkin sıkıntı yaşanabileceğini söyledi.

Gül yağı fiyatlarının yüksek olması nedeniyle kozmetik firmalarının maliyeti kısmak amacıyla sentetiğe veya ucuz mamullere yöneldiğini belirten Demir, şöyle konuştu: "Bu yıl veya önümüzdeki yıl gül yağı piyasasında bir sıkıntı yaşayacağımızı zannetmiyorum. Ama uzun vadede bir sıkıntı gözleniyor. Kozmetik sektöründe pahalı olan gül yağının tüketiminin azaldığı gözleniyor. Firmalar daha ucuz ithalata ya da sentetik mamullere yöneliyor. Şu an gül yağı kullanımındaki daralma yüzde 30 civarında. Gülbirlik olarak Türkiye olarak, pazarı elimizde tutmak için gereken tedbirleri almak zorundayız. Geleceğe yönelik sıkıntıları şimdiden görüp tedbirli davranmak gerekiyor."

Demir, bu kampanya sonunda da önceki yıllarda olduğu gibi Gülbirlik'in 600 kg gül yağı ihracatı gerçekleştireceğini bildirdi. Demir, Isparta'dan ise toplam 2 ton gül yağı ihracı yapılacağını tahmin ettiğini sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 15:37:33
Güncelleme :29 Nisan 2008 Salı 15:40:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?