5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Müftüden yasağa tam destek

İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun Isparta'da düğün yemeklerinin 'tek tabaktan yenilmesine' yasak getiren kararına, İl Müftüsü İsmail Öncel destek verdi.

'Temizlik imandandır. Dinde öncelik insan sağlığıdır' diyen Öncel, gerek duyulursa konuyu vaazlar ve hutbelerde cemaate anlatacaklarını belirtti.

İslamiyet'in temizliğe dolayısıyla insan sağlığına öncelik verdiğini belirten İl Müftüsü İsmail Öncel, "Bu bakımdan tek tabaktan yeme yasağını destekliyoruz. Çünkü bir sofrada 15 kişi çorbadan başlayarak yemek sonuna kadar aynı tabağa kaşık sallıyor. Hem eşitliğe, hem temizliğe uygun olmadığı gibi bulaşıcı hastalıklara da davetiye çıkarılıyor. Isparta halkı bu yasağa uyacaktır. Ispartalı bilinçli bir halktır. Biz eğer sırası gelirse vaazlarda, hutbelerde dinimizin bu konudaki hükmünü cemaate anlatırız" dedi.

'KIRIK TABAKTAN YEMEK YEMEYİN' HATIRLATMASI

İslam'ın temizliği esas aldığını ve temizliğin imandan geldiğini söyleyen Öncel, Peygamber Efendimizin 'Kırık tabaktan yemek yemeyin' Hadis-i Şerifini hatırlattı. Burada sağlıklı olmayan yemek malzemelerinin kullanılmaması gerektiğine işaret edildiğini belirten Öncel, şunları söyledi: "Kalayı çıkmış, siyahlaşmış, delinmiş, paslanmış tabak, kaşık ve çatal kullanılması insan sağlığını tehdit eder. Eğer karıştırılan helva kazanın kalayı kaybolmuşsa, o kazanda yapılan helva insanı zehirleyebilir. Bu nedenle bir müslüman yemek konusuna da temizliğe dikkat etmeli, hijyeni de elden bırakmamalı."

İSRAFI ÖNLEMİŞ OLURSUNUZ

İl Müftü Yardımcısı Halit Uğurlu da, tek tabaktan yemek yemenin bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarabileceği görüşünü yeniden hatırlattı.O sofraya oturan ancak hastalığından haberdar olmayan kimseler olabileceğini anlatan Uğurlu, şöyle konuştu:

"Bu kimselerin ayrı tabak, kaşık kullanması gerekirken aynı sofradan yemek yemesiyle hastalığı diğer insanlara geçebilir. Yasak bu nedenle olduğu için dinimiz açısından da doğrudur. Ayrıca herkes kendi tabağından yerse bu durumda israfın da önüne geçilmiş olur. Çünkü herkes yiyeceği kadar yemeğini alacak. Böylece kalan yemeğin dökülmesinin de önüne geçilmiş olacaktır."
 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2009 Pazartesi 14:21:16
Güncelleme :20 Temmuz 2009 Pazartesi 14:36:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?