5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Nanoteknoloji ile gübre üretildi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Organizasyonu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kelen, yaptığı açıklamada, nanoteknoloji yönetimiyle meyve üretimde devrim yaratacak bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Nanoteknoloji yöntemini gübre üretiminde kullandıklarına işaret eden Kelen, ortaya çıkan ürünün çevreye ve insan sağlığına zararsız ve yeni bir teknoloji olan tribomekanik aktifleştirme yoluyla elde edildiğini bildirdi.

Teknoloji sayesinde kalsitin mikro tanecikler haline getirildiğine işaret eden Kelen, bu boyuttaki parçacıkların kolayca yaprağın içine girdiğini ve yaprakta karbondioksit oluşumu sağlayarak, enzim aktivitesini artırarak bitkinin fotosentez etkinliğini, bağışıklık sistemlerini olağanüstü artırdığını ve bitkinin sağlığını, verimliliğini düzenlediğini vurguladı. Kelen, bu gübrenin bitkilerde yüksek verim, kalitede artış, daha iri meyveler, tat ve aromada iyileşme, hasat sonrası ürünün depolama süresinde artış sağlama, bitkinin fotosentez hızı ve etkinliğini artırma, kuru madde oranını artırma, çiçek tomurcuğu sayısını artırma, düzenli verim, erken hasat, mantari hastalıkları önleme ve bitkiyi su stresinden koruma gibi etkilere sahip olduğunu kaydetti. Megamineral uygulanmış bitkilerde su kaybının da önemli ölçüde azaldığına işaret eden Kelen, gübrenin kimyasal madde içermediğini belirtti.

Kelen, sağlıklı ve kaliteli üretimin ancak kontrol, sertifikasyon ve izlenebilirlik esasına bağlı olarak gerçekleştirilen sürdürülebilir tarım yöntemleriyle mümkün olduğunu savundu.

Isparta'da ilk defa

Ürünün Isparta'da ilk defa kullanıldığını kaydeden Kelen, ''Nanoteknolojik gübre ile Isparta'da elmayla yapılan bir çalışmada, dekar başına verimliliğin yaklaşık yüzde 20 oranında arttığı, ürün kalitesi açısından da önemli artış sağlandığı görüldü. Şu anda bu gübrenin, ürünün depolama ömrü üzerine etkilerine yönelik araştırması yapılmaktadır'' dedi.

AA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 18:54:36
Güncelleme :27 Ekim 2008 Pazartesi 19:00:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?