5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Napolyon kirazı yüz güldürdü

Türkiye'de kiraz üretiminde önemli bir paya sahip olan Isparta'da kiraz fiyatları tavan yaptı. Üreticiler, geçen yıl 2,5 YTL'den verdikleri kirazın fiyatını bu sene 5,5 YTL'ye çıkardı.

Isparta'nın dünyaca ünlü Napolyon kirazı başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Yabancı firmalar, kiraz alım sezonunun başlaması nedeniyle her köşe başına bir alım tesisi yaptı. Üreticiden alınan kiraz, depolama ve işleme tesislerinde paketlendikten sonra yurt dışına gönderiliyor.

Isparta'ya bağlı Gelincik köyünde kiraz üretimi yapan Kazım Erçin kirazın son yılların en yüksek fiyatını gördüğünü belirtti. Toptan olarak 5,5 YTL'den kiraz sattıklarını kaydeden Erçin, "Ancak bunun sebebi bu seneki üretimin geçen yıllara göre oldukça düşük olması. Bu seneki üretimde yüzde 60 rekolte düşüklüğü var. Bu yüzden firmalar ürüne iyi para veriyor." dedi.

Isparta yöresinde yetişen kirazın yaylada yetiştiğinden aroması ve kokusunun farklı olduğunu ve bu nedenle tercih edildiğini aktaran Erçin, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı yörede üretici sayısının her geçen gün azaldığını kaydetti.

Kiraz alımı yapan Pakistanlı PİA firmasının temsilcisi Ali Ay ise fiyatların yüksek olmasını rekolte düşüklüğüne bağladı.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2008 Cumartesi 18:59:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?