30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Organ bağışına ilgi yok

BEŞ YILDA SADECE 822 ORGAN BAĞIŞI

Isparta İl Sağlık Müdürü Süleyman Önal, Isparta'da organ bağışının yetersiz olduğunu bildirdi.

İl Sağlık Müdürü Süleyman Önal Organ Bağışı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada Türkiye'de organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Açıklamasında “Dünyada, organ nakli yapılmazsa yaşamı ölümcül bir tehlike altında olan bir milyara yakın insan yaşamaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre, bu sayının 30 binini ülkemiz yurttaşları oluşturmaktadır” ifadelerine yer veren Önal, organ bağışında ülke çapında büyük bir yetersizlik olduğunu kaydetti. Önal açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Organ bağışının artmasını engelleyen en önemli unsur bilgi eksikliğidir. İnsanlar organ bağışının ne olduğunu, nasıl yapıldığını bilmediklerinde konuya yaklaşımları da olumsuz olmaktadır. Ölen bir yakınının organlarını bağışlamayı düşünen bir aile kişinin bedensel bütünlüğünün tamamen bozulacağı endişesini taşımaktadır. Oysaki organ nakli ameliyatının herhangi bir ameliyattan (örneğin mide ameliyatı) hiçbir farkı yoktur. Kişinin vücut bütünlüğüne saygı gösterilmekte ve vücutta sadece dikiş izi bulunmaktadır. Vatandaşlarımızın en fazla tereddüt ettiği bir başka konu da konunun dini boyutudur. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 6.3.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir.”

Konuyla ilgili bilgi eksikliğinin giderildiği takdirde vatandaşların duyarlılığının arttığına dikkat çeken Önal, Isparta'da organ bağışı sayısının 2005 yılında 19, 2006 yılında 383, 2007 yılında 99, 2008 yılında 62, 2009 yılında 191 ve 2010 yılında ise şu ana kadar 68 kişi olmak üzere toplam 822 olduğunu açıkladı. İl nüfusunun göz önüne alındığında sayının az olduğunu ifade eden Önal açıklamasında, “18 yaş üstü olup akli dengesi yerinde olan herkes; Sağlık Müdürlüklerine, hastanelere, organ nakliyle ilgili dernek, vakıf ve kuruluşlara başvurarak doku ve organ nakli belgesi alabilirler Ayrıca sürücü belgesi alan kişiler, belgede organlarımı bağışlıyorum bölümünü işaretlemiş olmakla da organlarını bağışlayabilirler. Bu konuda halkımızı daha duyarlı olmaya çağırıyorum” sözlerine yer verdi.

BEŞ YILDA SADECE 822 ORGAN BAĞIŞI
İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2010 Perşembe 10:44:02
Güncelleme :5 Kasım 2010 Cuma 16:26:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?