30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Organik gülü üretici istemedi

ORGANİK GÜLÜ ÜRETİCİ İSTEMEDİ

Kısa adı Gülbirlik olan Gül ve Gül Yağı Satış Kooperatifi'nin gül yağında ortaya çıkan ilaç kalıntılarını en aza indirilmesi amacıyla gündeme getirdiği organik gül üretimi projesinden vazgeçildiği bildirildi.

Gülbirlik Genel Müdürü Bolat Tamer, üreticinin verim düşer endişesiyle uygulamaya sıcak bakmadığını bu nedenle projeyi rafa kaldırmak zorunda kaldıklarını bildirdi. Tamer, bilinçsiz ilaçlama ve Çin'den gelen çeşitli ilaçların kullanılmasıyla gülde ilaç kalıntısının hızla arttığını, AB ülkelerinin artık bu kalıntıları istemediğini belirterek, "Bizde bu nedenle organik gül üretimi konusunda bir çalışma başlattık. Dünya 2-3 yıl içinde organik gül üretimine geçecek. Isparta'daki ekili gül alanlarının tümünü organik gül üretimi yapılabilecek alana dönüştürmek istedik. 5 yıl içerisinde bu dönüşümü bitiririz diye planladık. Ancak üreticilerin büyük bölümü organik gül üretimine geçmek istemediler. Bizde bu dönüşüm programını rafa kaldırmak zorunda kaldık” dedi. Organik gül üretimi yapılabilmesi için bölgenin tamamının organik gül üretmesi gerektiğini ifade eden Tamer, “İsteyenler organik üretsin, istemeyenler mevcutla devam etsin diyemiyoruz. Çünkü bir bölümü organik üretir kalanı mevcut gül üretimini devam ettirirse yan bahçenin ilaçlaması sırasında organik güle kimyasal temas sağlanır. O da gülü organik olmaktan çıkarır” diye konuştu. Tamer, “3-5 yıl sonra Avrupa Birliği yasalarıyla zaten organik üretim hızlanacak. Bu noktada bir talep artışı görülecek. Şu anda müşterilerin yüzde 10 organiklik istiyor. Bu da bir faktör ama biz Gülbirlik olarak organik gül üreten üreticilerimize 'ürünlerinizi alırız' garantisi vermiştik. Ancak onlar verimin düşeceği endişesinden yola çıkarak bu işten vazgeçtiler” ifadelerini kullandı.

AB ülkelerinin bu konuyu çok önemsediğini belirten Bolat Tamer, Isparta'nın kozmetik sektörünün ana hammaddesi olan dünya gül yağı üretiminde dünyada lider durumda bulunduğunu, ancak son yıllarda bazı ülkelerin organik gül üretimiyle piyasaya girmeye başladığını söyledi. Bu konuda Çin, Afganistan, Bulgaristan ve İran gibi ülkelerin organik gül üretimi konusunda bir gayret gösterdiğini ifade eden Tamer, "Isparta'da gülcülüğün 120 yıllık bir geçmişi var. Son 10 yılda gül çiçeği 2 kat, gül yağı üretimi de 5 kat artmış durumda. Gül sektörü yaklaşık 2 kat büyüdü. 2009 yılında ihraç rakamları 10 milyon Euro'ya ulaştı" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2010 Çarşamba 12:57:05
Güncelleme :25 Kasım 2010 Perşembe 17:12:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?