5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Orman zararlılarıyla biyolojik mücadele

Orman Bölge Müdürü Bilal Çalımlı, orman zararlılarıyla mücadelede kimyevi ilaçlama yöntemlerinin yerini artık biyolojik mücadelenin aldığını söyledi.

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü'nde yapılan yarın sona erecek eğitim seminerine, Ankara, Antalya, Artvin, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Muğla Orman Bölge Müdürlüklerinden 26 teknik eleman katıldı. Seminerin ilk gününde Orman Koruma ve Yangınla Mücadele Daire Başkanı Nurettin Doğan da hazır bulundu.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Orman Bölge Müdürü Bilal Çalımlı, orman zararlılarıyla mücadelede yanlış ve dengesiz kimyevi ilaçlama yöntemlerinin yerini artık biyolojik mücadelenin aldığını söyledi. Bu mücadele yöntemlerini uygulamak için iyi bir bilgi birikimine sahip olunması gerektiğini anlatan Çalımlı, "Son zamanlarda Türk halkı ormanlara karşı hassas yaklaşım içerisine girdi. Biz de bu mücadelede daha duyarlı olmak zorundayız" dedi.

Teknik elemanlara eğitim veren SDÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa Avcı ise, orman zararlılarıyla mücadelede ormana zarar vermeden uygulanacak mücadele yöntemlerine ilişkin eğitim çalışmalarının önemine değindi. Doğal orman varlığının gittikçe azaldığına dikkat çeken Doç.Dr. Avcı, şöyle konuştu: "1950'lerden sonra orman zararlılarıyla mücadelede hep kimyevi yöntem uygulandı. Kendi elimizle ormanlarımızı kirlettik. Bu da büyük doğa yıkımına neden oldu. Dünyada artık kimyevi ilaçlaryasaklanıyor. Onun yerine biyoteknik mücadele yöntemleri benimseniyor. Ormanların geleceğini koruma altına almak için bu mücadeleyi benimsiyoruz."

ARAZİDE UYGULAMA
Üç gün sürecek eğitim çalışmalarının son gününde teknik elemanlara doğa ortamında zararlılarla mücadele yöntemi de anlatılacak.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2009 Çarşamba 17:14:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?