5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Ormanda ateş yakana hapis cezası

Haziran ayında başlayacak 2008 Yangın Sezonu öncesinde kural dışı hareket edenlere uygulanacak ceza ve yaptırımlar Isparta İl Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu'nca belirlendi.

Vali Yardımcısı Atilla Durmuş başkanlığındaki Yangınla Mücadele Komisyonu toplantısında, Orman Kanunu'nun çeşitli maddelerinde güncellenen cezaların uygulanması için karar alındı. Ormanda ateş yakanlar hakkında 1 ila 3 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezası uygulanacak.

Orman Bölge Müdürü Bilal Çalımlı, İl Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu'nun aldığı kararlar doğrultusunda devlet ormanlarında yangın tehlikesi oluşturanlar için yüksek para cezasıyla birlikte hapis cezası da uygulanacağını belirtti. Orman Kanunu'nun çeşitli maddelerinde yapılan güncelleme ile kanunlara muhalefet edenlere uygulanan para ile hapis cezasında artırıma gidildiğine dikkat çeken Çalımlı, vatandaşların taviz verilmesi söz konusu olmayan cezaları ciddiye almalarını istedi.

Çalımlı, Yangınla Mücadele Komisyonu'nca alınan karar gereği uygulanacak yaptırımları şöyle sıraladı:
- Orman yangınlarına gitmeyen veya çalışmayan mükelleflere 200 YTL idari para cezası uygulanacak.
- Orman teşkilatında görevli olanlardan yangın yerine yardım göndermeyenlerle, alaka göstermeyenlere 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
- Kuraklık veya yangın nedeniyle olağanüstü zamanlarda alınan tedbirlere uymayanlara 125 YTL idari para cezası uygulanacak.
- Orman idaresince belirlenen konak yerlerinden başka yerlerde geceleyene 50 YTL idari para cezası uygulanacak.
- Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakan ve yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk edenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis uygulanacak.
- Ormanlarda sönmemiş sigara veya yangına dolaylı yol açabilecek madde atana 1 yıldan 3 yıla kadar hapis uygulanacak.
- Ormanlara 4 km mesafede ve 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 31. ve 32. maddeleri kapsamına giren köy hudutları içinde anız ve benzeri bitki örtüsünü yakanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis uygulanacak.
- Dikkatsizlik ve tedbirsizlikle orman yangınına sebebiyet verenlere 2 yıldan 7 yıla kadar hapis uygulanacak.
- Kasten orman yakanlara 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.
- Terör amaçlı orman yakılması halinde müebbet hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak."

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2008 Perşembe 16:07:03
Güncelleme :27 Mart 2008 Perşembe 16:09:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?