5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Pazarlamacının büyük zaferi

Isparta'da bir pazarlamacı, 7 bin TL'lik krediye karşılık kesilen 565 TL'lik dosya masrafı ile 90 TL'lik kredi kartı aidat bedelini tüketici hakem heyetinin lehte kararına rağmen ödemeyen iki bankadan parasını icra kanalıyla aldı.

Isparta'da, pazarlamacı olarak çalışan 37 yaşındaki Serkan Ağarlı, bankalara karşı verdiği hak mücadelesinden zaferle ayrıldı. Eşinin rahatsızlanması üzerine acil para ihtiyacı doğduğu için iki yıl içerisinde 5 bankadan 17 bin TL'lik kredi kullanan Ağarlı'yı bu mücadeleye iten şey, bankaların kredi kullanımında dosya masrafı adı altında kestiği paralarla kredi kartlarına ait aidat bedellerinin yasal olmadığını öğrenmesi oldu.

BİLMİYORDUM

Ağarlı, ilk başta bu kredileri kullanmaya başladığını belirterek şunları söyledi: "Benden kesilen paranın normal olduğunu kanısındaydım. Dosya masrafının yasal olmadığı gibi diğer tüketicilerden kesilen dosya masrafından çok daha yüksek olduğunu öğrendim. 7.5 bin TL'lik bir kredide 150 TL bir başka tüketiciden kesilirken benden bu para 700 TL olarak kesilmiş. Bir televizyon programında bu paraların yasal olmadığının açıklamasını izledim. Kredi kartı aidatı, dosya masrafı gibi paraların yasal olmadığı açıklamasından yola çıkarak Isparta'daki beş bankayı Tüketici Hakem Heyeti'ne şikayet ettim."

EMSAL OLACAK KARAR

Isparta Tüketici Hakem Heyeti, bankaların dosya masrafı olarak kestiği paralar ile kredi kartı aidat bedelinin haksız olduğu kanısına vararak alınan paraların tüketiciye iadesine karar verdi.

BANKA ÖDEME YAPMADI

Kararı eline alarak bankalara giden Serkan Ağarlı, hakem heyetinin lehindeki karara rağmen iki bankanın sorun çıkardığını ve 565 TL dosya masrafı ile 90 TL'lik kredi kartı aidat bedelini iade etmek istemediklerini iddia etti. Bunun üzerine Isparta 1. ve 2. İcra Dairesi'ne elindeki kararla başvuran Ağarlı, şunları söyledi: "Bankanın birinden kredi kartı aidatı bedeli olan 90 TL'yi, diğerinden de hem kredi kartı aidatı hem de dosya masrafı bedeli olarak 565 TL'yi icra kanalıyla aldım. Diğer bankalar icraya gerek kalmadan paramı geri iade etmişlerdi."

SİZ BU TUZAĞA DÜŞMEYİN

Tüketicileri bu konuda bilinçli olmaya davet eden Serkan Ağarlı, bankaların tuzağına düşmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Eşi rahatsızlanmasaydı böyle sorunlar yaşamayacağını anlatan Ağarlı, sözlerine şöyle devam etti: "Yani denize düşünce yılana sarılıp kredi kullandık. Dolayısıyla iki yıl içerisinde beş bankadan 17 bin TL kredi kullanmış oldum."
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2009 Cuma 12:34:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?