5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Rektöre Ergenekon sorusu

AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Avukat Osman Zabun, SDÜ Rektörü Metin Lütfi Baydar'a, Ergenekon soruşturmasında bazı rektörlerin gözaltına alınmasından sonra neden bildiri yayınladıklarını sordu.

Meclis Toplantısında SDÜ Rektörü Metin Lütfi Baydar, Süleyman Demirel Üniversitesi'nin (SDÜ) Stratejik Planlama çalışmaları hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.

Konuşmanın artdından AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Avukat Osman Zabun, Ergenekon soruşturması kapsamında bazı rektörlerin gözaltına alınmasından sonra SDÜ Yönetimi'nin yayınladığı bildirinin, yargı süreci devam eden bir soruşturmada yargıya müdahale anlamı taşıdığını savunarak, bu konu hakkındaki görüşlerini sordu.

Meclis salonunda buz gibi hava estiren soruya Rektör Baydar, "Yargıya müdahale yok. Bildiri insani boyutta hazırlandı" cevabını verdi. Yargıya sonuna kadar saygılı olduklarını belirten Rektör Baydar, şunları söyledi:

"Biz o arkadaşlarımızla 4.5 yıldır mesai yapıyoruz. Üniversitelerarası Kurul'da, Rektörler Toplantısı'nda beraberiz. O bildiride dikkat ederseniz yargı sürecine müdahale edilecek herhangi bir cümle bulunmamaktadır. Bu bildiriyi ciddi anlamda inceleyerek hazırladık O bildiride temel kaygımız insani boyutta ele alınmıştır. Sizin bir yakınınız herhangi bir suçtan dolayı cezaevine gitse siz ziyaret etmez misiniz? Tabi ki edersiniz. Olayın bu boyutta değerlendirilmesini rica ediyorum. Yoksa SDÜ'nün, yargının bağımsızlığına ve yüce yargıya saygısı sonsuzdur. Kesinlikle yargıya müdahale etmek gibi bir amacımız yoktur. Burada bir yakınımızın başına bir şey geldiğinde gösterdiğimiz insani boyutlu bir davranış biçimidir. Durumun bu şekilde algılanmasını rica ediyorum.

BİLDİRİDE NE DENİYORDU
Soruşturma kapsamında bazı rektörlerin gözaltına alınmasından sonra SDÜ Yönetimi tarafından kamuoyuna açıklanan bildiride şu ifadelere yer verilmişti:
"Süleyman Demirel Üniversitesi temel misyonu bilime katkıda bulunmak, bilim insanlarının yetiştirilmelerini sağlamak, ülkenin geleceğini belirleyecek gençlerin yetiştirilmelerini ilke edinmiş çağdaş, demokratik, laik, Atatürk ilkelerine bağlı, evrensel değerlerin arayışında olan bir üniversitedir. Dolayısıyla üniversitemiz anılan bu ilkeler doğrultusunda bilime, çağdaş eğitime, insan haklarına uygun olarak hizmet veren tüm bilim insanlarının, eski ve yeni yöneticilerin, çağdaş eğitime gönül vermiş insanların çabalarını da takdirle karşılamaktadır. Çok zor koşullarda, yoğun emek ve kaynak sarf edilerek yetişen bilim ve eğitim insanlarının içinde bulundukları kimi özel koşullar göz önünde bulundurulmadan hukukun ve insan haklarının temel ilkelerine aykırı bir biçimde karşı karşıya kaldıkları uygulamalardan kaygı ve üzüntü duymaktayız. Tüm yaşamını bilime, çağdaş eğitime, insanların yararına, aydınlanmalarına adamış bulunan değerli rektörlerimizin, bilim insanlarımızın hukuki ve insani ölçütlere uygun
olarak değerlendirilmeleri beklentimizi dile getirerek söz konusu insanlarımızın uğradıkları yaralayıcı uygulamaların tüm Süleyman Demirel Üniversitesi çalışanlarını ve öğrencilerini vicdani anlamda rahatsız ettiğini kamuoyuna saygıyla duyururuz."

İHA
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2009 Salı 22:17:35
Güncelleme :5 Mayıs 2009 Salı 22:22:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?