5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Rusticus Yazıtı 74 yıl sonra Yalvaç'ta

Amerikalıların Pisidia Antiocheia Antik Kenti'nde yaptığı Tiberius Meydanı kazısında çıkarılan ve o tarihte müze olmadığı için Afyonkarahisar Müzesi'ne gönderilen Rusticus Yazıtı, 74 yıllık bir aradan sonra Yalvaç'a getirildi.

Yazıt'ın Yalvaç'a getirilmesi için 2003 yılında dönemin Müze Müdürü Ünal Demirer tarafından başlatılan girişimler, şimdiki Müze Müdürü Ali Harmankaya'nın ısrarlı takibi neticesinde mutlu sonla bitti.

Harmankaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde yaptığı yazışmalar sonucunda yazıtın asıl yerine taşınması iznini almayı başardı.

Müze Müdürü Harmankaya, yazıtı 8 Mayıs 2008 Perşembe günü Afyonkarahisar Müzesi'nden alarak Yalvaç'a getirdi. Şimdilik geçici sergi yerine konan yazıtın, zamanla üzerinde oluşan çatlak ve kırıklarının onarımı yapılacak.

Rusticus Yazıtı, Bakanlıktan gelecek uzman restorasyon ekibinin onarımı ardından nihai sergi mekanına yerleştirilecek. Yalvaç Müzesi'nde ziyaretçilerin ilgisine sunulan yazıtı, isteyen vatandaşlar pazartesi hariç her gün 08:30-17:30 saatleri arasında görebilecek.

Bu yazıtta M.S. 93 yılında Galatia-Kappadokia (yani günümüzde Ankara ve Nevşehir civarı) Valisi L. Antistius Rusticus'un karaborsacılığı engellemek için tahıl depolamayı yasakladığı kararname yazılı. 90x126 ve 5x47 cm ölçülerinde, yaklaşık 1400 kilogram ağırlığındaki yazıt, kireç taşından yapılmış.

Antik dönemde kanunlar halkın en kalabalık şekilde bulunduğu meydanlara dikilerek duyurulurdu.

.
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2008 Cumartesi 18:45:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?