30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

SDÜ’den iki farklı ekmek daha

SDÜ’DE İKİ FARKLI EKMEK ÜRETİLDİ

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Kulübü ‘sütlü’ ekmeğin ardından bu kez de ‘ruşeym’li ekmek üretti.

Öğrencilerin danışmanlığını yapan SDÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hülya Gül ‘ruşeym’li ekmek üretimi ile ilgili olarak, "Ruşeym, buğday tanesinin canlı kısmı olup yeni bitkiyi meydana getirir. Buğday tanesindeki oranı yüzde 2.5-3 arasındadır. Buğday ruşeymi, protein, esansiyel yağ asitleri, mineral madde (çinko, manganez, krom), enzimler ve vitaminlerden A, E ve özellikle Bı (tiamin) ve lesitin, bakımından çok zengindir” dedi.

Un fabrikalarında buğdayın bu değerli kısmının depolamada karşılaşılan zorluklar nedeniyle kepek ile birlikte undan ayrıldığı ve ekmek üretiminde kullanılmadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Gül, “Bunun nedeni, unla birlikte öğütülen ruşeymin, yüksek miktardaki lipid ve enzim içeriğinden dolayı 2-3 gün gibi kısa bir sürede oksidasyona uğraması bunun sonucunda da unun acılaşmasına neden olarak tadını bozmasıdır” diye konuştu.

Vücut için gerekli besin öğelerinin birçoğunu yüksek miktarda içeren buğday ruşeyminin, değerli bir madde olduğunu vurgulayan Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Hülya Gül, “Bu maddenin yüzde 15-20 oranında ekmeğe ilave edilmesi ile besin değeri yüksek, oldukça lezzetli, iç ve dış özellikleri açısından kaliteli bir ekmek üretilebilir. Ruşeymli ekmek günlük olarak tüketildiğinde fonksiyonel ve çok besleyici bir gıdadır” şeklinde konuştu.

SDÜ’nin ürettiği ruşeymli ekmek içeriğinde, tip 650 ekmeklik buğday unu, buğday ruşeymi, kuru gluten, su, tuz ve maya bulunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2010 Salı 16:12:01
Güncelleme :23 Mart 2010 Salı 18:16:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?