5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Şiddetin sebepleri neler?

Prof.Dr. Songül Sallan Gül, "Tanımadığı biri tarafından cinsel tacize uğradığını söyleyen kadın oranı yüzde 70" dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Kadın Topluluğu işbirliğinde, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Arı Hareketi tarafından "Gençler şiddeti içselleştiriyor mu?" konulu bir panel düzenlendi.
SDÜ Prof.Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi Salonu'nda gerçekleştirilen panele, KASAUM Merkez Müdürü Doç.Dr. Serpil Demirci, Merkez Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Diljin Keçeci, Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Songül Sallan Gül, Araştırma Görevlisi Ayşe Alican, KAGİDER temsilcisi Aysun Sayın, çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

Panelin ilk konuşmasını yapan KASAUM Müdürü Doç.Dr. Serpil Demirci, "İnsanlar hayatları boyunca şiddete maruz kaldıklarında fiziksel ve ruhsal olarak değişime uğruyor. Değişimin değişmeyen bir unsur olduğu göz önüne alınırsa, sürekli şiddete maruz kalan kadınların bunu kabullendikleri ortadadır" dedi.

KAGİDER temsilcisi Aysun Sayın da, KAGİDER'in çalışmalarını anlatarak, bu derneği kadın girişimciler olarak 5 yıl önce kurduklarını hatırlattı. İlk kurduklarında amacın kadınları ekonomik hayata birer girişimci olarak kazandırmak olduğunu anlatan Sayın, şöyle konuştu: "Fakat, geçen yıl bir karar aldık ve kadının önündeki sorunlar aşılmadan kadını ekonomi hayatına kazandırmak mümkün değil. Şu an daha fazla kadını sivil ve ekonomik hayata sokmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda kadın toplulukları ve benzer kuruluşlarla çeşitli projeler yaparak çalışıyoruz. Son yaptığımız çalışmada şiddetin ne yazık ki gençler hatta eğitimli gençler tarafından içselleştirildiğini gördük."

Prof.Dr. Songül Sallan Gül ise 6 ilde, 16-25 yaş grubundan 654 katılımcıyla yapılan Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nın sonuçlarını "Gençler Şiddeti İçselleştiriyor mu?" başlığı altında anlattı. Kadınların, başta babaları ve erkek kardeşleri olmak üzere en çok aile bireylerinden şiddet gördüğünü anlatan Prof.Dr. Songül Sallan Gül, şöyle konuştu: "Tanımadığı biri tarafından cinsel tacize uğradığını söyleyen kadın oranı yüzde 70. Cinsel taciz erkeklerinde uğradığı şiddet türlerinde ilk sırayı alıyor."
Prof. Dr. Songül Sallan Gül, araştırmalara göre şiddetin sebeplerini şöyle özetledi: "Gençlerde ergenlik döneminde, okul, aile, akran grubu ve diğer toplumsal faktörlerin sonucu, kendi değerini yükseltme amacıyla, yoksullaşma oranının artmasıyla, okullarda katı disiplin yönetmelik uygulamalarıyla, kültürel yozlaşmayla, arabesk fantezi müzikle, medyayla, silahlanma dürtüsünün güdülmesi ile sosyal problemlerin çözümü amacı."

Songül Sallan Gül, şiddete çözüm olarak şunları ileri sürdü: "Kadına yönelik şiddetin durdurulması için yasal düzenlemeler, toplumsal farkındalık ve zihinsel dönüşüm yaratma, kadının sosyo ekonomik konumunun güçlendirilmesi, kadına yönelik koruyucu hizmet verilmesi, çeşitli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sağlanarak tüm sektörler arası iş birliği yapılması gereklidir."

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 18:42:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?