30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Sigortalarını yaptırdılar karlı çıktılar

SİGORTALARINI YAPTIRDILAR KARLI ÇIKTILAR

Isparta'nın Merkez Yakaören köyünde, Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla sigortasını yaptıran üreticiler, hasar bedelinin ödenmesinin sevincini yaşıyor.

Yakaören köyünde, geçen 21 Mayıs ve 8 Haziran 2010 tarihlerinde kiraz bahçelerinde büyük hasara yol açan dolu felaketinden sonra Isparta'da tarım sigortası yaptıranların az sayıda olduğu ortaya çıkmıştı. Yakaören köyünde, devlet destekli tarım sigortası yaptıran 24 üretici, yaptırdığı sigortanın karşılığını aldı. Yaşanan dolu afetinde zarar gören tarım kesimi üreticileri Isparta Tarım Kooperatifi'nde düzenlenen törenle hasar bedellerini aldı. Isparta Tarım Kredi Kooperatifi faaliyet alanı içerisinde

başta Yakaören köyü olmak üzere 2010 yılında 38 üretici ortağa 107 adet poliçe temin ederek 1 milyon TL teminat verildi. 2010 yılı içinde mayıs ve haziran aylarında Yakaören'i vuran dolu yağışından zarar gören 24 üreticiye toplam 300 bin TL hasar ödemesi yapıldı.

SİGORTANIZI YAPTIRIN

Çiftçilere hasar ödemesi için yapılan törende konuşan Tarım Kredi Kooperatifleri Antalya Bölge Müdürü Tahir Topalakcı, tarım sigortasının önemine dikkat çekti. Kooperatif aracılığıyla sigorta yaptırıp ürünlerinde meydana gelen hasar sonucu tazminat almayı hak eden çiftçileri tebrik eden Topalakçı, sigorta yaptırmayıp zarar gören üreticileri sigorta yaptırmaya davet etti.

Topalakcı, doğal afet ve diğer risklerin neden olduğu zararların telafisi açısından tarım sigortalarının gelişmiş ülkelerde kabul görmüş en etkili araç olduğuna dikkat çekti. Topalakcı, çiftçilerimizin üretim yapmasını zorlaştıran bu risklere karşı sigortanın olması, çiftçilerimizin tarıma yatırım yapmasını teşvik ederek gelir seviyesini yükseltip tarımsal ekonomideki istikrarını artıracağı gibi sosyal gelişmeyi de beraberinde getireceğini söyledi.

Türkiye'de tarım sektörünü tehdit eden bu risklerin tarımın gelişmesi yönünde önünde duran en önemli engellerden biri olduğu gerçeğinden sigorta sisteminde tarım sigortasını yaygınlaştırmak ve geliştirmek aracılığıyla Devlet Destekli Tarım Sigortaları Kanunu çıkarıldığını anlatan Topalakcı, şunları söyledi: "Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı tüm çiftçilerimiz bu sigortadan yararlanmakta olup üreticinin ödemesi gereken sigorta primlerinde yüzde 50'lik tutar devlet tarafından karşılanmaktadır. Tarım Kredi

Kooperatifleri olarak sigorta teknik elemanı ve ziraat mühendislerimiz tarafından tarım sigortasının üreticilere anlatılması ve teşvik edilmesi sağlanmakta ve sigortaları uzman kişiler tarafından yapılarak hasarları eksiksiz olarak ödenmektedir."

SİGORTALARINI YAPTIRDILAR KARLI ÇIKTILAR
İHA
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2010 Salı 10:35:00
Güncelleme :24 Ağustos 2010 Salı 11:20:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?