5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Strese karşı lavanta yağı

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Gül ve Gül Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜLAR) Müdürü Prof. Dr. Hasan Baydar, dünyada üretilen 15 önemli uçucu maddeden biri olan lavanta yağının, stresle başa çıkmada etkili olduğunu, sinir sistemini yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği bulunduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Hasan Baydar, Isparta'da yaygın olarak üretilen lavanta yağının, sinir sistemini yatıştırıcı, uyku verici, sakinleştirici özelliği bulunduğunu belirterek, bu nedenle lavanta yağının stresle başa çıkmada önemli bir yer oluşturduğunu kaydetti.

Lavanta yağının çok güçlü antiseptik (mikrop öldürücü) ve antibiyotik (bakteri öldürücü) etkiye de sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Baydar, kurutulmuş lavanta tomurcuğundan yapılan bitkisel çayların, insan vücuduna rahatlatıcı etki yaptığını ifade etti.

Dünyada her yıl 1500 ton kadar lavanta yağı üretildiğine ve bu yağın 50 milyon dolar civarında pazarı bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Baydar, "Dünya piyasalarında bir kilogram lavanta yağı, kalitesine göre 15 ile 60 dolar arasında alınıp satılmaktadır. Türkiye'nin lavanta yağı ithalatı ise her geçen yıl artmaktadır" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2008 Salı 10:47:14
Güncelleme :1 Ocak 2008 Salı 10:51:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?