30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Sütçüler heyelan tehdidinde

SÜTÇÜLER İLÇESİ HEYELAN TEHDİDİNDE

Afet İşleri Genel Müdürlüğü ile Isparta Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü uzmanları, Sütçüler ilçesindeki heyelan tehdidinin aktifliğini koruduğu yönünde bir rapor hazırladı.

Sütçüler'in Köşklübağ ile Bekirağalar köyü yolunda 21 Aralık 2009 da meydana gelen iki ayrı heyelan büyük bir tehlikeyi gün yüzüne çıkardı. 30 metre genişlik 20 metre uzunlukta oluşan dev heyelan çukurlarını inceleyen Afet İşleri Genel Müdürlüğü ile Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü'nden dört uzman, bir rapor hazırladı. Uzmanlar, Köşklübağ bölgesinde ve Bekirağalar köyü yolunda heyelanların aktifliğini koruduğunu ve yerleşim yerlerini tehdit ettiğini bildiren bir 'İnceleme Raporu' yayınladı.

Jeoloji Mühendisi Rabia Yıldırım, İnşaat Mühendisi Mehmet Çetin, Harita Teknisyeni Ahmet Kaya ve İnşaat Teknisyeni Metin Ünal imzasıyla yayınlanan raporda Sütçüler İlçe Merkezi'nin tamamının 'heyelana müsait coğrafi yapıda' olduğuna dikkat çekildi. Heyet yayınladığı raporda 'acil koduyla' SDÜ ya da özel büroları göreve davet etti.

ÜRKÜTEN SONUÇ RAPORU

Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan raporda şu bilgilere yer verildi:

- Jeolojik ve topografik özellikler bakımından Sütçüler İlçe Merkezi heyelana müsait konuşlanmaya sahiptir. Heyelanlar alt yapı, yol, tarım arazilerine ciddi boyutlarda zarar vermektedir. Özellikle Köşklübağ ile Musalla mevkiinde heyelan her zaman aktifliğini korumaktadır. Bu bölgede Jeolojik-Jeoteknik araştırmaların üniversite ya da özel bürolara yaptırılması gerekmektedir. Ayrıca, Sütçüler Belediyesi'nin yeni yerleşim yerlerinin belirlenmesi talebine de yine üniversite veya özel bürolar tarafından

yapılacak İmar Planı'na esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu'nun sonuç ve önerilerine göre cevap verilebileceği yönünde görüş belirtilmiştir."

SÜTÇÜLER'İN AFET DURUMU

Köşklübağ ile Bekirağalar köyü yolu üzerinde meydana gelen iki ayrı heyelanı inceleyen Komisyon, Afet Durum Raporu kısmında şu saptamalarda bulundu: Sütçüler jeolojik olarak yamaç molozu birimi üzerinde konuşlanmıştır. Suyun varlığı, topografik eğim ve litoloji gibi heyelana neden olan en önemli üç unsurun bir arada bulunması neticesinde sık sık heyelanların oluşması ve gelişmesi kaçınılmazdır. Köşklübağ mevkiinde 30 metre genişlikte, 20 metre uzunlukta ve ortalama 7 m düşümde bir heyelanın (Dönel Çökme)

meydana gelmiştir. Bu heyelan Sütçüler'in alt yapısını, karayolu ağını ve tarım arazilerini olumsuz yönde etkilemiştir. Sütçüler-Bekirağalar köy yolunda 175 metrelik taş duvarın 21 metrelik bölümünü yıkmıştır. Duraysız zeminin eğim aşağı kayması neticesinde meydana gelen tansiyon çatlakları nedeni ile söz konusu yol güzergahında çökme ve göçme meydana gelmiştir."

BÖLGEDE HEYELAN AKTİFLİĞİNİ KORUYOR

Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve yerelde Bayındırlık ve İskan'ın yayınladığı raporun sonuç bölümünde, "bölgede heyelan aktifliğinin devam ettiği ve acil önlemler alınması gerektiği" bilgisine yer verildi. Raporun sonuç bölümünde şöyle denildi: "Köşklübağ ve Musalla mevkiinde 30x20x7 metre boyutlarında Dönel Çökme şeklinde meydana gelen heyelan aktifliğini korumaktadır. Üst kottaki Hastane Caddesi'ni ve bölgedeki yerleşim yerlerini tehdit etmektedir. Acilen bu alanda üniversite veya özel bürolar tarafından

'Sondajlı Jeolojik-Jeoteknik çalışma yapılmalı. Bunun ışığında teknik önlemler alınmalı. Sütçüler-Bekirağalar köy yolu güzergahında daha fazla sayıda beton istinat duvarlarının yapımı uygun olacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2010 Perşembe 10:13:03
Güncelleme :28 Ocak 2010 Perşembe 14:51:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?