30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Tarihi eser koruma altında

2 BİN 500 YILLIK TARİHİ ESER KORUMA ALTINDA

Isparta Müzesi'nden Arkeolog Özgür Perçin, Keçiborlu ilçesinde düzenlenen operasyonda ele geçirilen ve üzerinde bir atlete ait kabartma bulunan 2 bin 500 yıllık mezar stelin (taş levha) müzede koruma altına alındığını belirtti.

Stelin savcılık incelemelerinin ardından Isparta Müzesi'ne teslim edildiğini söyleyen Arkeolog Özgür Perçin, eserin M.Ö. 480'li yıllara tarihlendiğini iletti.

Stelin, arkaik dönem sonu ile klasik dönem başlangıcında yapıldığının tahmin edildiğini söyleyen Perçin, taş levhanın 170 santim boyunda, 71,2 santim eninde ve 14,7 santim kalınlığında olduğunu bildirdi.

Üzerindeki atlet kabartmasının, bir elinde disk, diğer elinde ise horoz figürüyle tasvir edildiğini, mermer üzerine alçak kabartma yöntemiyle işlenen figürde, horozun atlete ödül olarak verilmiş olabileceği tahmin edildiğini anlatan Perçin, eserin sanatsal açıdan çok değerli olduğunu vurguladı. Perçin, stel üzerindeki çalışmaların sürdüğünü, eserin İzmir'in Aliağa ilçesindeki kazı alanından çalınarak Isparta Keçiborlu'ya getirilmiş olabileceğini belirterek, ''Başka bir yerden talep olmadığı takdirde eseri Isparta Müzesi'nde sergileyeceğiz'' dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2010 Salı 18:22:05
Güncelleme :1 Aralık 2010 Çarşamba 19:03:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?