30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Tarihi evler günyüzüne çıkıyor

TARİHİ EVLER GÜNYÜZÜNE ÇIKIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye genelinde başlatmış olduğu tarihi evlerin restoresine yönelik hibe desteği, Isparta merkez ve ilçelerinde bulunan tescilli evler için de uygulanacak.

‘Karşılıksız para yardımlarından’ faydalanmak isteyen Ispartalılara, bu proje kapsamında, 'Turizm Derneği, İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Mimarlar Odası' güç birliği yaparak ücretsiz danışmanlık hizmeti verecek.

Konu ile ilgili olarak Isparta Oteli’nde düzenlenen basın toplantısına İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Fevzi Özdemir ve Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu katıldı. Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Fevzi Özdemir yaptı. Özdemir konuşmasında; “Isparta İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Isparta Mimarlar Odası ve Isparta Turizm Derneği işbirliği ile beraber başlatmış olduğumuz, Kültür ve Turizm Bakanlığının 2005 yılından bu yana başlatmış olduğu eski evlerle hibe desteği yapılacaktır. Isparta yaklaşık 2007 yılından bu yana 2010 yılı dahil 14 kişi bu konu ile ilgili müracaat etmiştir. Buna rağmen 2 arkadaşın proje desteği aldığını görüyoruz. İnsanlarımızın bu konuda çok iyi bilgilenmediğini görüyoruz. Bundan dolayı bu üçlü koordinasyonu kurduk. Vatandaşlarımız artık sıkıntı çekmeden kafasında proje aşamasında sorun çekmeden hiçbir ücret almadan destek sağlanacaktır. Bu başvurular için ise başvuru evraklarını sadeleştirdik ve bu konuda sadece üç evrak istiyoruz. Bunlar da; Tescil karan, Tapu örneği ve Nüfus Cüzdan fotokopisi. Tapusu hisseli olanlar için, hissedarlardan sadece birinin başvurusu yeterlidir” dedi.

“200 BİN TL’YE KADAR PARA YARDIMI YAPIYORUZ”

Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Kılıç da bakanlığın Türkiye genelinde sunmuş olduğu hibe desteğinden yararlanmak isteyen Ispartalılara ücretsiz danışmanlık hizmeti verileceğini söyledi. Kılıç, bakanlığın yapmış olduğu karşılıksız para yardımlarında Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projesi hazırlatılması için 50 bin TL, inşaat (restorasyon) aşamasındaki işlemler için 200 bin TL ye kadar karşılıksız para yardımının hedeflendiğini bildirdi.

Kılıç, destekten faydalanmak isteyenler için bakanlığa son başvuru tarihinin 30 Eylül 2010 olduğunu da sözlerine ekledi.

“BU SOSYAL SORUMLULUK PROJESİNDE BİZDE VARIZ”

Isparta Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu ise toplantıda yaptığı konuşmada, “Bakanlığın proje noktasındaki desteği, projeyle alakalı, mal sahibinden ücret almadan mimarların söylediği miktarla yapacak. Tarihi yapıların yaşatılması, tadilata alınması noktasında problemlerden bir tanesi şudur; vatandaş bilgiye ulaşamıyordu, proje desteği alamıyordu. Şimdi bundan sonra kurumsal olarak elimizden geleni yapacağız. Bu konuyla ilgili Yalvaç güzel örneklemeler yapıyor. Biz oda olarak proje kısmında elimizden gelen desteği vereceğiz. İnşallah tarihe saygı kapsamında elimizden geldiğince sosyal sorumluluk projesini yürütmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kaymakkapı Meydanı’nda Isparta’da tarihi evlere sahip olan vatandaşların, proje hakkında bilgi edinmelerini sağlayacak stand açıldı.

Isparta’da tarihi ev niteliğinde 230 yapı bulunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2010 Perşembe 16:30:04
Güncelleme :23 Eylül 2010 Perşembe 16:32:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?