30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Tarımda e-ticaret dönemi

TARIMDA E-TİCARET DÖNEMİ

Avrupa Birliği'nin mali yardım amaçlı eğitim projelerine verdiği yüksek miktarlı hibe desteğinden yararlanmak üzere Isparta Tarım Kooperatifleri Birliği, harekete geçti. 175 bin Euro değerinde hibe desteğiyle, Ispartalı üreticiler önce eğitimden geçirilecek, AB ülkelerinin belirlediği kıstaslarda ürün yetişmesi sağlanacak ve son aşamada da e-ticaret sistemi ile ürünlerin pazarlanması yoluna gidilecek.

Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Şenel Özkanlı, AB Genel Sekreterliği-Türkiye arasında imzalanan park programı kapsamında tarım, gıda güvenliği, veterinerlik, bitki sağlığı ve balıkçılık sektörleri için hazırlanmış projelere verilen hibe desteğinden yararlanmak üzere 'Tarımsal Ürünlerin AB Standartlarına Uygun Hale Getirilmesi ve Pazarlama Kullanım Kapasitesi'nin Genişletilmesi' Projesi hazırladıklarını bildirdi.

175 BİN EURO’LUK DESTEK

Artık tarımsal ürünlerin internet üzerinden ihracının gerçekleştirildiği bir dönemi yaşadıklarını belirten Özkanlı, Ispartalı üreticinin de buna ayak uydurması gerektiğini söyledi. Pazarlama kullanım kapasitesini genişleterek üreticinin e-ticaret adı verilen internet üzerinden ticaret sistemini benimsemesini hedeflediklerini kaydeden Özkanlı, "Isparta'da birliğimiz süt üretimi pazarlıyor. Ulusal ürün kayıt sisteminde pazarlanan sütün, internet üzerinden satılması için yeni kanallar aramaya gideceğiz. Tabi sadece süt değil, tarım ürünlerinin de e-ticaret sistemiyle pazarlanması yoluna gidilecek. Bu proje için 175 bin avroluk destekleme bekliyoruz" şeklinde konuştu.

ÜRETİCİYE AVRUPA STANDARTLARI ÖĞRETİLECEK

Sektörel tarımın öncelikli alanları başlığı altında projenin şekillendiğini dile getiren Şenel Özkanlı, şunları söyledi:

"Bu başlık altında AB ülkelerindeki, tarımsal politika uygulamalarının yerine getirilmesi gerekiyor. Bunun için sürdürülebilir üretim, verimlilik ve rekabet gücünün artırılması çok önemli. Üreteci kuruluşları için pazarlama kuralları, pazarlama standartlarının uygulanması, kırsal kalkınma girişimleri, çiftçilik ve arazi yönetimi, politika oluşturmaya katılım noktasında üreticinin eğitimi öncelik taşıyor."

Hibe desteğinin sağlanması halinde ortaklarla devreye girerek üretecinin eğitimden geçirileceğini belirten Özkanlı, "Eğitim çalışmalarında ürünün AB ülkelerince kabul görmesi için sürdürülebilir ve güvenli gıda üretimi teşvik edilecek. SDÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin öncülüğünde, AB standartları ölçüsünde zirai mücadelenin nasıl yapılması gerektiği, zirai kalıntıların en aza nasıl indirileceği üreticiye öğretilecek. Diğer aşamada da ürünün e-ticaret yöntemiyle nasıl pazarlanacağı, uluslararası e-ticaret uygulamaları, pazarlama kullanım kapasitesinin genişletilmesi konularında üreticiye ışık tutulacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2010 Pazartesi 10:15:02
Güncelleme :1 Mart 2010 Pazartesi 10:23:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?