4
Mayıs
2024
Cumartesi
ISPARTA

TBMM gülcülüğe el koydu

Komisyon üyeleri, Isparta’da her geçen gün ölmekte olan halıcılık ve gülcülüğün sorunlarını masaya yatırdı.

İlk olarak gül bahçelerini gezen araştırma komisyonu, bir bahçeden gül topladı. Konu ile ilgili açıklama yapan TBMM El Sanatları Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, ilk olarak Isparta’da halıcılığın sorunlarına değindi.

El Sanatları Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, dünyaca ünlü Isparta halısının ölmekte olduğuna dikkat çekerek, "Isparta dediğimiz zaman akla Isparta halısı geliyor. Isparta halısı öldüyse arkasından Fatiha okuyalım. Ölmediyse bunun çözümü nedir onları bulmaya çalışalım. Bu sorunlara bugüne kadar sahip çıkılmamış olması, bundan sonrada çıkılmayacak anlamına gelmiyor. Isparta’da hemen hemen herkesin halıcılıktan zengin olduğunu biliyoruz. Gayret edelim ve halıcılığı yok etmeyelim. Şu ana kadar tespit ettiğimiz sorunlar arasında sigorta, eğitim, tasarım gibi sorunlar yer alıyor" dedi.
Halıcılık konusunda ortaya çıkan sorunların gerek esnaf gerekse siyasetçiler nedeniyle meydana geldiğini öne süren Recep Özel, "Kalitesiz ip kullanmışız. Yeni tasarımlara girmemişiz. Sorunları biraz da kendimiz ortaya çıkarmışız. Geçmişin siyasetçileri ile esnaf size sahip çıkmamış. Artık devletten bir şeyler bekleme anlayışı bitsin. Bu sorunu el birliği ile çözelim" şeklinde konuştu.
Öte yandan, Isparta’da halı müzesinin olması gerektiğinin altını çizen Özel, "Sigorta, eğitim, tasarım gibi sorunların yanı sıra Isparta’da bir halı müzesi yok. Acaba kurabilir miyiz? diye araştırıyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde yüzyıllık binlerce halı var. Bunları Isparta’ya getirterek burada sergileyebiliriz" ifadelerini kullandı.
El Sanatları Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel ayrıca, Isparta gülünün sorunlarına değindi. Senir ve Kılıç Kasabası’nda yabancı bir şirketin gül bahçeleri oluşturduğunu açıklayan Recep Özel, "Gülde 250 milyon dolarlık bir piyasa var. Biz bu piyasadan sadece 5-10 milyon dolarlık bir pay alabiliyoruz. Senir ve Kılıç Kasabaları’nın bulunduğu mekanda yabancı bir şirket gül bahçeleri oluşturuyor. Biz kendimiz alanı daraltırken, birileri gül dikiyor" dedi.
TBMM El Sanatları Araştırma Komisyonu üyeleri, CHP Zonguldak Milletvekili Nadir Saraç, AK Parti İstanbul Milletvekili Gülsoy Erol, Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaplan, Konya Milletvekili Mehmet Kılıç ve Isparta’dan CHP Milletvekili Mevlüt Coşkuner ile AK Parti Milletvekili Recep Özel ile Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Örcün Saraç, Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarından Mücella Kahveci, Hazine Müsteşarlığı uzmanlarından Yaşar Cengiz Çınar ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Şehnaz Çivici, daha sonra, Valilik Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıda, gül ve halıcılığın sorunlarını masaya yatırdı.

ESİN ŞAHİN-ISPARTA (İHA)
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2005 Perşembe 23:05:03
Güncelleme :4 Haziran 2005 Cumartesi 15:08:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?