5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Tekstilcinin umudu 'kısa çalışma'da

Ekonomik kriz nedeniyle, işçilerin tamamının veya bir kısmının haftalık ortalama çalışma sürelerini azaltan, işyerindeki faaliyetini tamamen veya kısmen durduran 18 işveren, işçi çıkarmalarının önüne geçmek için verilen ‘kısa çalışma ödeneği’ imkanından yararlanmak için İş-Kur’un kapısını çaldı.

İş-Kur İl Müdürlüğü 2009 ilk 6 aylık verilerine göre, ekonomik krizden etkilenen işverenler toplam 721 işçinin sigorta primi ve maaş ödemelerinin, İşsizlik Fonu kısa çalışma ödeneğinden karşılanması için talepte bulundular. Başvuruların işçiler bazında sektörel dağılımına göre Isparta’da krizden etkilenen en büyük sektörün tekstil olduğu görüldü. 8 sektör arasında yüzde 64 oranında tekstil sektörü çalışan işçiler için kısa çalışma ödeneği talep edildi.

EN AZ ETKİLENEN GIDA SEKTÖRÜ

Başvurularda yapı malzemeleri sektörü yüzde 9 oranında ikinci sırada yer alırken, yüzde 8 oranıyla mermer sektöründe çalışan işçiler için kısa çalışma ödeneği istendi. En az talep ise yüzde 2’yle gıda sektöründen gelirken, Isparta’da başı çeken hizmet sektörü kısa çalışma ödeneği talebinde orta sırada yer aldı. 721 işçinin yararlanması için istenilen kısa çalışma ödeneğinin işçiler bazında sektörel dağılımı şöyle sıralandı:

Tekstil yüzde 64, yapı malzemeleri yüzde 9, mermer yüzde 8, kerestecilik yüzde 5, hizmet sektörü yüzde 4, PVC yüzde 4, tıbbi cihaz yüzde 4, gıda yüzde 2.

İŞÇİNİN PARASI FONDAN KARŞILANDI

Öte yandan 2009 yılı Haziran ayı sonu verilerine göre, İş-Kur, 249 kişinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanmasını sağladı. Kurum, İşsizlik Fonu, kanalıyla 249 işçiye toplam 220 bin 89 TL maaş ödemesi yaparken, SGK’ya 39 bin 449 TL pirim ödemesi gerçekleştirerek krizden etkilenin işverene rahat bir nefes aldırttı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2009 Perşembe 14:04:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?