5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

TES-İŞ'ten protesto

Isparta'da, Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası Şubesi'ne (TES-İŞ) yönelik Sendika Genel Merkezi'nin takındığı tavır üyelerin protestosuna neden oldu.

Genel Merkez'in 2008 Aralık ayında yapılan Olağanüstü Genel Kurulu'nda mevcut yönetime destek vermeyen Isparta Şubesi'ne, son olarak ilde sendikaya bağlı faaliyet alanlarının Antalya ve Afyonkarahisar'a kaydırıldığı tebliğ edildi. Genel Merkez'in aldığı bu kararı sendika işçileri alkışlı eylem yaparak protesto etti. DSİ önünde toplanan yüzlerce işçi 'Bu şube kapanamaz. Ankara'ya yürürüz. Sendika demokratik hakkımız. Önce sözleşme' diyerek slogan atıp alkış tuttular.

Isparta'da bin 200'ü aşkın üyeye sahip olduklarını belirten TES-İŞ Şube Başkanı Mustafa Kaya, basın açıklaması yaparak yürütmenin durdurulması için faaliyet alanlarının başka illere kaydırma kararını yargıya götüreceklerini söyledi. Şubenin kapanmadığını belirten Kaya, üyelerine "Gün birlik olma günü. Haklı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz" diye seslendi.

HİZMETİN ÖNÜ KESİLDİ

2008 Aralık ayında yapılan Olağanüstü Genel Kurul da mevcut yönetimin karşısında yer aldıkları için kara listeye alındıklarını belirten Kaya, şubenin hizmet ve talep noktasında kısıtlamalara uğradığını söyledi.

Kaya, bununla da kalınmayıp Isparta delegeleriyle bağlantıya geçilerek bizzat merkez yöneticileri tarafından kendisinin başkanlıkta kalması halinde şubenin kapatılacağı tehditleri savurulduğunu iddia etti. Buna rağmen sadece 75 delegeden imza alındığını, bu imzalara dayanarak alelacele bir şekilde şubeye yazı gönderilerek Olağanüstü Genel Kurul kararı aldırılmak istendiğini belirten Mustafa Kaya, sözlerine şöyle devam etti:

"Şubemiz bu kararın alınması talebinde yer alan gerekçelerin biri bile gerçeği yansıtmadığı halde bunu kabul etmiştir. Yapılan kongrede, Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri Isparta'da adeta karargah kurarak bizim seçilmememiz için her türlü baskı ve tehdide başvurmuştur. Tehditlere aldırmayan Isparta delegeleri demokrasi sınavı vererek beni yeniden göreve getirmiştir. Seçim
sonucunu hazmedemeyen Genel Merkez Yönetimi adeta dikensiz gül yaratmak için Isparta Şubesi faaliyet alanındaki TEDAŞ, TEİAŞ, Elektrik İdaresi, DSİ ve sulama birliklerinde çalışan üyelerimizin hizmet alabilmelerinin önünü keserek üyelerimizi mağdur etmiştir."

PARAMIZLA ALDIĞIMIZ AMBULANSI İSTİYORLAR

Mustafa Kaya, bu aşamada Burdur ve Isparta'da çalışan üyelerin katkılarıyla alınan ambulansın geri alınmak istendiğini söyledi.

Genel Merkez'in bu tutumunun, üyesinin sağlığına, hastasına, cenazesine ne kadar saygı gösterdiğini herkese gösterdiğini anlatan Mustafa Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şube Olağanüstü Genel Kurulu'nda harcamalar için ödenek talep edilmesine rağmen bize ödenmemiş oysa kendilerine yakın muhalif liste için harcamalarda hiçbir kısıtlamaya gidilmemiştir. Delegeye verilen yemek, konaklama, ilçe seçim kurulu giderleri olmak üzere yaklaşık 15 bin TL bizim tarafımızdan ödenmiştir. Yine şubemiz faaliyet alanını daraltmaya, imkanları kısmaya kalkışarak üyelerimize 'Sizleri Antalya'ya Afyonkarahisar'a aktaracağız' gibi ifadelerin bizzat dillendirilmesi sendikanın kuruluş amaçlarıyla bağdaşmamaktadır. Şube personelleri 1 Eylül 2009 tarihi itibariyle kimsenin açıldığını bilmediği Afyonkarahisar şubesine alınmış olup şube hizmetinde kullanılan 06 VGT 032 plakalı hizmet aracı Genel Merkeze istenmektedir. Şube başkanlarının kullanımında olan GSM hatları hiçbir gerekçe gösterilmeden kapatılmıştır. "

Isparta Şubesi yöneticilerinin sendikacılığı hizmet aşkı ile yaptığını belirten Kaya, bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de üyelerinin hakkı için gözünü budaktan sakınmayacağını ifade etti. Art niyetli bu davranışların demokratik kültürle bağdaşmadığını savunan Kaya, şöyle konuştu: "Şubemiz derebeylik zihniyeti ile işlevsiz bırakılmak isteniyor. Bize linç ve gasp uygulanıyor. Bu hak gaspına hukuki zeminde cevap vermek için yargıya gideceğiz. İşçinin, emekçinin helal aidatları ile kurulan Isparta Şubesi, sendikalı işçi değil köle üye mantığı ile serbest bırakılarak üyesiz bırakılmaya çalışılmaktadır."

Kaya'nın konuşmalarının ardından DSİ önünde toplanarak kararı alkışlarla protesto eden işçiler, şubenin kapanmaması için sonuna kadar mücadele etme sözü vererek olaysız dağıldılar.
 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2009 Cuma 15:08:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?