5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Tüp bebek uygulamasında yeni dönem

Isparta’da tüp bebek uygulamalarında yeni dönem. SDÜ tüp bebek ünitesinde embriyo dondurma ünitesi açıldı.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalı bünyesinde faaliyet gösteren tüp bebek bölümünde embriyo dondurma ünitesi açıldı. Isparta bölgesinde tek olma özelliği taşıyan embriyo dondurma ünitesi SDÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Mungan Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nda uygulanan Tüp Bebek Ünitesi'nin (IVF), dünya standartlarına ulaşmış başarı düzeyini arttırmak amacıyla, bu üniteyi açtıklarını belirtti.

Mungan, Hızlı Dondurma Tekniği (Vitrifikasyon) ile üreme hücrelerinde başarılı dondurma işlemine başlandığını söyleyerek, “Bilindiği gibi, devletin üremeye yardımcı tekniklere katkısı her geçen gün tedavi masraflarındaki artışlar nedeni ile kısıtlanmakta ve destek şartları ağırlaştırılmaktadır. Temelde yüksek teknolojinin kullanıldığı bu yöntemler, tedavi süresinde uygulanan ilaç maliyetlerinin de oldukça fazla olmasına neden olmakta ve bu suretle hastaların gerek psikolojik gerekse bedensel yıpranmaları da artmaktadır. Diğer bir ifade ile bebek sahibi olmak isteyen aile elindeki tüm olanakları ve hatta ek maddi olanakları zorlayarak IVF programlarına dahil olmaktadır” dedi.

Yüksek doz ilaç uygulamaları ile elde edilen yumurtaların, ileri teknoloji kullanılarak erkek üreme hücreleri ile birleştirilmesi sonucunda elde edilen embriyoları kanuni sınırlama nedeniyle en fazla 3 adet olarak ana rahmine verildiğini belirten Prof. Mungan, “Arta kalan embriyolar ise dondurma teknolojisine sahip olmayan birimlerde maalesef kullanılamamakta ve atılmaktadır. Bu kapsamda hastanın o dönem için eğer gebeliği oluşmadıysa, maalesef yeni bir dönem için tekrar tedavi gereksinimi ortaya çıkmaktadır. Tekrar yüksek maliyetli ilaçların kullanılması ve aynı uygulamaların tekrarı söz konusu olmaktadır. Kliniğimizde bu durumun bertaraf edilmesi amacıyla Hızlı Dondurma Tekniği ile gerek embriyo gerekse üreme hücrelerinin elde edilip dondurulması işlemi kliniğimizde 2009 yılı başından itibaren başlamış olup halen başarıyla uygulanmaktadır." diye konuştu.

Teknoloji ve uygulamaların ülke genelinde seçkin merkezler dışında uygulanamadığına dikkat çeken Prof. Mungan, “Özellikle sperm elde edilmeyebilecek olguların önceden ayıklanması ve sperm elde edilen olgularında bu programa alınmaları suretiyle, gereksiz tedavilerin önüne geçilmiş ve gerek bölgemiz gerekse üniversitemiz açısından bu yüksek teknolojinin kullanılması bizleri onurlandırmıştır."ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 02:17:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?