5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Türk halıcılığına 'ithal darbesi'

Isparta Sümer Halı Fabrika Müdürü Leyla Yakut, halıcılık sektöründe özellikle Çin, Afganistan, İran ve Pakistan ile rekabet edemediklerini belirterek, ithal edilen halıların Türk halıcılığına zarar verdiğini söyledi. 

Yakut, Sümer Halı Genel Müdürlüğü'nün Ankara'da "Türk El Halısının Durumu, Bugünü ve Yarını" konulu bir panel düzenlediğini ve panele Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un başkanlık yaptığını söyledi. Panelle ilgili değerlendirmelerde bulunan Yakut, Coğrafi İşaret Tescili alınan 21 adet el halısı, 3 adet kilim ile Hekere halısının isimleriyle birlikte korunmasının Sümer Halıcılığa ait olduğunu, bu halıların Türkiye dışında üretimi ve pazarlamasının yasak olduğunu hatırlattı. 

İthal halıların Türk halıcılığına zarar verdiğini vurgulayan Yakut, "Bizim aldığımız patent Türk halıcılığı için faydalı. Hem dokuyucu yönünden hem de tüketici yönünden. Türkiye'de üretilen halıların iplik ihtiyacı bizim fabrikamızda karşılamaktadır. Artık Çin, Afganistan, İran ve Pakistan ile rekabet edemiyoruz. 

Çin'de 50 dolar, Afganistan'da 25 dolar, İran'da 30 dolar, Pakistan'da 30 dolar olan işçiliği Türkiye veremiyor. Onun için Sümer Halı'ya ait tezgahlar yavaş yavaş sökülüyor. Devletin, kültür ürünü olan el halıcılığına sahip çıkarak, koruma altına alması gerekiyor. Devletin üreticilere teşviklerle destek vermesi, bacasız bir fabrika konumunda olan, en az yatırımla en fazla istihdam sağlayan sektöre yardımcı olması gerekiyor. İran'da ve Pakistan'da bu sektör devlet tarafından koordine edilerek, disiplin altına alınmıştır" dedi. 

Leyla Yakut, Sümer Halı Genel Müdürlüğü'nün 2007 yılında "Türk Halı ve El Sanatları Enstitüsü Başkanlığı" olacağını söyleyerek, "Kanun tasarısı Başbakanlığa gönderildi. El halıcılığı ve el sanatları ürünleri üretiminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının milli güvenliğimize, istihdama, ekonomide yaratacağı katma değere ve yapılacak ihracatla sağlayacağı döviz girdisine, Türk kültürünün tanıtılmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına olumlu etkisi olacaktır. Bu kabulün gerçekleştirilmesi ise sektörün ulusal bir stratejik hedef doğrultusunda yönlendirilmesi, eğitim, proje, yatırım, üretim ve pazarlama sorunlarının çözülmesi çalışmalarının etkin bir şekilde koordine edilerek yürütülmesine bağlıdır. 

Bu yaklaşımla Sümer Halı'nın bir kamu kurumu olarak 'Türk Halı ve El Sanatları Enstitüsü' adıyla yeniden yapılandırılması düşüncesi oluşmuş ve bu ihtiyacın karşılanması amacıyla kanun tasarısı hazırlanmıştır. El halıcılığı, kilimcilik ve el sanatları alanlarında faaliyette bulunan işletmelerin büyük çoğunluğu küçük aile işletmeleri niteliğindedir. Esnaf üretim ve pazarlama işletmeleri ve dolayısıyla mikro ya da küçük ekonomik birimleri olmaları nedeniyle ve yukarıda açıklanan gerekçelerle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın bu alana ilişkin politika belirleme ve buna bağlı olarak hukuki düzenlemeler yapma yetkisi çerçevesinde hazırlamış olduğu 'Sümer Halı ve El Sanatları Sanayi ve Ticaret A.Ş Genel Müdürlüğü' bir kamu kurumu olarak 'Türk Halı ve El Sanatları Enstitüsü' adıyla yeniden yapılandırılmıştır. Kurumların görüşleri çerçevesinde son şekli verilen tasarı, kanunlaşması için 24 Şubat 2006 tarihinde Başbakanlığa gönderildi ve 2007 yılında da kanunlaşacak" diye konuştu. 

Türkiye'de ihraç ve ithal edilen tüm halıların 2005 yılından bu yana faaliyet gösteren Isparta El Halı İhtisas Gümrüğü'nden geçtiğini belirten Leyla Yakut, "Bu Isparta ekonomisi bakımdan büyük kazanç. Isparta halıcılığının ilerlemesi ve dış ülkelere ihracatı bu gümrükten yapılıyor" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2006 Pazartesi 12:19:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?