30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Uçak kazası davasına devam

UÇAK KAZASI DAVASI

Isparta'da, 2007 yılında 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili açılan kamu davasının görülmesine devam edildi. Duruşmada Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı'nın Isparta'daki duruşmaya çağırılmasına karar verildi.

Isparta'nın Keçiborlu İlçesinde, 30 Kasım 2007'de meydana gelen 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili açılan kamu davasının bugünkü duruşması Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan cezalandırılmaları talebiyle yargılanan sanıklardan kazanın olduğu tarihte World Focus Hava Yolları Şirketinde Teknik Müdürlük yapan İsmail Taşdelen, Bakım Müdürü Fikri Zafer Dinçer, Teknisyen Fevzi Yavuz, World Focus Hava Yolları Genel

Müdürü Aydın Kızıltan ve teknik personelden Yavuz Yaşar, Şahin Tufan, Reşat Atalay ve Necati Küçük katıldı. Sanıklar 3 yıldan 15 yıla kadar hapis ve belli haklardan yoksun bırakılma istemiyle yargılandıkları davada, 6 Nisan Pazartesi günü talimatla Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifade veren Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ve Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı'nın Isparta'da görülen duruşmaya çağırılması talebi görüşüldü.

Mahkemede, müdahil avukatları tek tek söz isteyerek taleplerini dile getirdi. Avukatların ortak görüşü, Ankara'da talimatla ifadesi alınan Arıduru ve Erdağı'nın usule uygun yeterince savunmasının alınmadığı ve kendilerini iki sanığa yeterince soru soramamaları oldu. Müdahil avukatlarından Şehnaz Yüzer, Ankara'daki duruşmaya katıldıklarını ancak Arıduru ve Erdağı'na sadece bir soru sorma hakkı tanındığını, usule uygun bir yargılama yapılamadığını belirterek iki sanığın Isparta'da görülen duruşmaya

çağırılmasını talep etti.

Şehnaz Yüzer, Dünyaya Bakış Havacılık Şirketi ile Atlas Jet arasındaki sözleşme asıllarının da mahkemece istenmesini istedi. Kazayla ilgili 7 kişinin tanık olarak dinlenmesini isteyen Yüzer, bazı bilgi ve belgelerin kaybolacağına dair endişe duyduklarını belirterek, şirketlerin depolarında kayıtlıa belgelerin tümünün tespit edilerek ihtiyati tedbir konulmasını da telep etti.

Sanıklardan Aydın Kızıltan, Zafer Dinçer, Yavuz Yaşar, Eritre'de sökülüp düşen uçağa takılan ve arızalı olduğu iddia edilen yere yakınlaşma cihazının son yarım saate kadar hiçbir arıza vermediğine ilişkin raporu mahkemeye vereceklerini belirtti.

Mahkeme Başkanı Suat Yürekli tarafların taleplerini dinledikten sonra karar vermek için bir süre duruşmaya ara verdi. Bu sırada kazada ölen kaptan pilot Serhat Özdemir'in eşi Esra Özdemir, sanıklar, 'Uçakta aracın arızalı olduğunu ben biliyorum siz de iyi biliyorsunuz ama bilmediğinizi söylüyorsunuz' diye tepki gösterdi.

KARAR

Mahkeme heyeti, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ve Eski Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı'nın Isparta'da görülen davaya çağırılmasını, gelmedikleri halde zorla getirilmelerine, sanıkların duruşmadan serbest tutulmaları talebinin reddine, iki sanığın da dinlendikten sonra dosyanın bilirkişiye gönderilmesine, müdahil avukatlarının diğer taleplerinin de bilirkişi raporu alındıktan sonra değerlendirilmesine karar vererek duruşmayı 26 Mayıs tarihine erteledi.

KIZILTAN'A TEPKİ GÖSTERDİ SİNİR KİRİZ GEÇİRDİ

Duruşmanın ardından kazada kabin amiri oğlu Çağatay Şirin'i kaybeden Diler Şirin, World Focus Hava Yolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan'a, "MD'lerle uçuyor musun" sorusunu yöneltti ve ardından sinir krizi geçirdi. Anne Şirin'i kocası Faruk Şirin teselli etti.

AVUKATIN AÇIKLAMASI

Duruşmanın ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Avukat Şehnaz Yüzer, 57 kişinin hayatını kaybettiği bir kazada Arıduru ve Erdağı'nın duyarsız bir şekilde Isparta'da düşen uçağı bilemediklerini söylediklerini belirterek "Onların idari görevleri içerisinde bu uçakların denetlenmesi var. Pilotların eğitimleri eksik, eğitim görevlilerinin sözleşmeleri bile eksik. Kazadan önceki 2 Kasım tarihli Sivil Havacılık Denetleme Raporu'nda bunların hepsi var. Ama bunlara ne süre verilmiş ne denetlenmiş" dedi.

 

Bu sorularının hepsinin geçiştirildiğini anlatan Yüzer, sözlerine şöyle devam etti: "Bunlar geçiş sürecinde tamamlanacaktı' diye cevap verdiler. İddianamede, Euro Kontrol'e Dünyaya Bakış Şirketi'nin 638 bin Avro borcu var deniliyor. Buna karşılık Erdağı tüm şirketlerin borcunun olduğunu söylüyor. Şirketlerin mali durumları kötü olduğu zaman uçakların bakımları yapılamayacağı düşünülerek sözleşmeleri durduruluyor ve uçuş iptal ediliyor. Sonuçta bu taksir değil, olası kast söz konusu. Umarsızlık,

duyarsızlık sonucu bağıra bağıra gelen bir kaza. Bu sanıklar ömür boyu hapis yatsalar ailelerin acısı dinmeyecek. Ama hiç değilse bu ülkede bu tür kazaların meydana gelmemesi. Bu aileler yandı başka aileler yanmasın istiyoruz."

UÇAK KAZASI DAVASI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2010 Perşembe 14:47:05
Güncelleme :9 Nisan 2010 Cuma 09:18:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?