5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Uçak şirketi rötara tazminat ödeyecek

UÇAĞI 1 saat rötar yapan Yrd.Doç. Dr. Suat Kolukırık, yaşadığı mağduriyeti Tüketici Hakem Heyeti’ne götürdü. Heyet, havayolu şirketinin uçuş taahhüdünü yerine getirmeyerek tüketicinin yolculuğunun devamında bineceği otobüsü kaçırmasına neden olduğu kanaatine vararak 34 YTL'lik zararını tazmin etmesine karar verdi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Suat Kolukırık, 24 Haziran 2006'da İstanbul-Antalya seferini yapan Onur Air'in saat 20.45'de havalanması gereken uçağına bindi. 1 saat sonra Antalya Havalimanı'nda olması gereken uçak, 55 dakika rötar yaptı. Yrd.Doç.Dr. Kolukırık, saat 22.00’de kalkan, önceden biletini aldığı Isparta Petrol Turizm’in Isparta'ya giden otobüsünü de kaçırınca, geceyi Antalya’da geçirmek zorunda kaldı.

Yrd.Doç.Dr. Kolukırık, Isparta otobüsünü kaçırmasından sorumlu tuttuğu havayolu şirketi yetkililerinden kendisini bir otomobille Isparta’ya göndermelerini talep etti. Ancak firma yetkilileri, talebi karşılayamayacaklarını bildirdi. Bunun üzerine Yrd.Doç.Dr. Kolukırık, şikayetini Antalya Havalimanı’ndaki polis merkezine iletti. Polisler, uçağın 55 dakika rötarlı geldiğine yönelik tespit tutanağı düzenledi. Onur Air Antalya yetkilisi de tutanağa imza koydu.

Geceyi Antalya'da geçirip ertesi sabah Isparta'ya gelen Yrd.Doç.Dr. Suat Kolukırık, 34 YTL’lik zararının karşılanması talebiyle Isparta Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü bünyesindeki Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdu. Konuyu 12 Ağustos 2008 tarihindeki toplantısında değerlendiren Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, tüketiciyi haklı, özel havayolunun hizmetini kusurlu buldu. Hakem Heyeti, Onur Air’i tüketici Suat Kolukırık’ın 25 YTL konaklama ve 9 YTL otobüs bileti bedeli olan toplam 34 YTL’lik zararını tazmin etmeye mahkum etti. Tüketiciyi Koruma Kanunu'na göre havayolu şirketi karara 15 gün içinde itiraz edebilecek. Aksi takdirde tüketicinin zararını tazmin etmeyi kabul etmiş olacak.

MUHALEFET ŞERHİ
Tüketici Hakem Heyeti’nin üyesi, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası temsilcisi Avukat Gülnur Özyurt, havayolu taşımacılığını düzenleyen kanunları dikkate almadan tüketicinin tazminat talebinin tek başına değerlendirilemeyeceğini belirterek, muhalefet şerhi koydu. Tüketicinin talebine karşılık Onur Air, davanın Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinin görev alanına girmediği ve havayolu taşımacılığı mevzuatı kanunlarına göre tüketicinin zararlarından şirketlerinin sorumlu olmadığını savundu.

KİMSE VATANDAŞTAN DAHA BÜYÜK DEĞİL
SDÜ Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Suat Kolukırık, 34 YTL’lik zararını tazmin etme amacıyla şikayetçi olmadığını söyledi. Yrd.Doç.Dr. Kolukırık, “Burada önemli olan özel havayolu şirketlerinin uçuş trafiğiyle ilgili vatandaşlara verdiği taahhüdün yerine getirilmemesidir. Havayolu trafiğinde 1-2 saatlik rötar sürekli yaşanmaktadır. Vermiş oldukları iniş sözüne uymamaktadırlar. Bu da vatandaşı mağdur ediyor. Ben bu konunun toplumsal işleyişi ve düzeni bozduğu gerekçesiyle Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdum. Önemli olan paramı geri almak değil, havayolu şirketlerinin bu konuda daha ciddi ve duyarlı olmalarını sağlamak. Uçağın neden 1 saat rötar yaptığını soruyorum, pilotlar ciddiye almıyor, size cevap bile vermiyorlar. İşte beni kızdıran bu oldu. Kimse vatandaştan daha büyük değildir” diye konuştu.

Radikal
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 16:52:02
Güncelleme :11 Eylül 2008 Perşembe 17:03:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?