30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Uluborlu'da buruk festival

ULUBORLU'DA BURUK FESTİVAL

Isparta'nın en eski festivali olana 34'üncü Uluborlu Kiraz ve Yağlı Güreşler festivali, yağmurdan dolayı kirazdaki çatlamadan oluşan zarar nedeniyle buruk başladı.

Uluborlu Kaymakamlığı önünde bulunan anıta çelenk koyma töreniyle başlayan festival, şenlik alanına yapılan kortej yürüyüşü ile sürdü. Festivale Isparta Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç ve Haydar Kemal Kurt ile Vali Ali Haydar Öner'de katıldı. Uluborlu Atatürk İlköğretim Okulu Mehteran Takımı konser verdiği festivalde halk oyunları gösterisi yapıldı.

Festivalin açılışında konuşan Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, “Uluborlu'muzun festivali artık Uluborlu'yu tanıtan bir etkinlik olmayı aştı, firmaların ve esnafın kendini tanıtacağı bir fuar olma noktasına geldi. Uluborlu kirazında yaşanacak olumsuzluk zincirleme olarak kiraz ihracatını da etkilemektedir. 2010 sezonunda maalesef, hep birlikte yaşadık kiraz hem bizi hem dış piyasayı üzdü. Kirazın tam irileşme döneminde yağan şiddetli yağmur, çatlamaya sebep oldu ve büyük ölçüde ürün kaybı yaşandı.” Dedi

Afetten en az zararla çıkmak için büyük çaba sarf ettiklerini söyleyen Ünverdi, “Yağmur sonrası kirazımızda yüzde 70 oranında çatlama olduğu ve bu çatlamanın da en çok ihraç kalitesi olan 26 kalibre ve üzeri üründe olduğu görülüyor. Hasar oranı ise toplamda yüzde 80 oranında. Bu zararın tutanak maliyet hesabı da yapılmış ve toplamda 16 milyon 940 bin TL zarar maliyeti çıkarılmıştır“ dedi.

Isparta Valisi Ali Haydar Öner kiraz hasadı sezonuna büyük umutla girdiklerini kaydeden Vali Öner, “Gece ile gündüz arasındaki ısı farkının artmasında kirazlar olumsuz etkilendi, çatladılar. Halk dili ile nazar değdi. Farklı ilçelerde kiraz üreterek kiraz ihracatını yayarak, döviz elde etmek, sadece Uluborlu'da değil ilimizin diğer ilçelerinde de kirazdan döviz elde etmek amacındaydık. Ama sağlık olsun” dedi.

Konuşmaların ardından en iyi kiraz bahçesi ve ürün yarışmalarında dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi.

ULUBORLU'DA BURUK FESTİVAL
İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2010 Pazar 17:56:05
Güncelleme :4 Temmuz 2010 Pazar 18:52:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?