5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Üniversitelerin rektörleri buluştu

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Balkan Üniversiteleri Rektörler Konferansı'na ev sahipliği yaptı.

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya, Rektör Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, Novi Pazar Üniversitesi Rektörü Cemal Dolicanin, Tetova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sadi Bexheti, Ulusal Spor Akademisi Rektörü Prof.Dr. Vassil Levski, Trakya Stara Zagora Üniversitesi Rektörü Vaselin Dzhambazov, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Erol Keskin, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetiler katıldı.

Toplantı öncesi SDÜ Rektörü Prof.Dr. Metin Lütfi Baydar'ın Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin 20 üyeli yeni yönetim kurulunda ilk Türk Rektör olarak görev almasından dolayı Dünya Üniversiteler Birliği'nin tanıtım filmi izlendi. Daha sonra Dünya Üniversiteler Birliği Genel Sekreteri Iva Egron Polak'ın 'Balkan Üniversitesi Rektörler Toplantısı' için gönderilen mesajını Dış İlişkiler Koordinatörü Doç.Dr. Hüseyin Gül okudu.

Mesajda, bu tür toplantıların üniversiteler arasında fikir alış verişini
geliştireceği ve sorunlara ortak çözüm yolları bulunabileceği belirtildi. Polak mesajında; yapılacak çalışmaların yükseköğretim kurumlarında başarıyı artıracağına dikkat çekerek "İlki 2005 yılında Mısır'da düzenlenen Dünya Üniversiteler Birliği'nin 2009 toplantısı Meksika'da yapılacaktır. Birliklerin sorunlarına çözüm bulmak için SDÜ'de önemli bir platform oluşturulmuştur. Her şeyden önce bütün üniversiteleri, Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin bir üyesi olmaya davet ediyorum. Sayın Rektör Baydar'ın bu birliğe seçilmesinden dolayı yaşadığım memnuniyeti tekrar dile getirip kendisinin bu birliğe önemli katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Rektör Prof.Dr. Metin Lütfi Baydar ise konuşmasında Balkan Üniversitesi Rektörler Toplantısı'nın önemine değinerek, Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin Yönetim Kurulu'na seçilen ilk Türk Rektör olmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Rektör Baydar, her şeyin hayal etmekle başlayacağını belirterek "Biz hayal ettik ve başardık. Uluslararası Üniversiteler Birliği'ne seçilmek de bunlardan biriydi. SDÜ, bunu başardı ve birliğin kapısına Türk bayrağı astırdı. Bundan iyi milliyetçilik örneği olamaz" dedi.

İletişim ve medya teknolojisinin bilgiyi hayal ettiğimizden daha fazla yaydığını anlatan Rektör Baydar, konuşmasına şöyle devam etti: "Gelecek kurgusu 1990'ların sonlarından itibaren bilgi toplumuna dönüşmüştür. Üniversiteler yeni bilgi üretmek zorunda kalmışlardır. Bugün artık akıllı kumaşlardan, fonksiyonel gıdalardan bahsediyoruz. Bilgi artık tüm mal ve hizmetlerde kullanılabilir hale gelmiştir. Bu bağlamda inovasyon konusunda yeni politikalar geliştirmeliyiz."

"Deneyimlerin paylaşılması için bu tür toplantıların çok önemli olduğunu" belirten Baydar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yükseköğretim politikalarının başlangıcında sinerjiden bahsederken şimdi ise ağlardan bahsediyoruz. Üniversitelerin hızla yükselmesini arzuluyorsak birlikte hareket etmeliyiz. Gelişmiş ülkeler seviyesine çıkmak için kendi öz yeteneklerimizi ön plana çıkarmalıyız. Balkan Üniversitesi Rektörler Birliği sesimizi duyurmak için önemli bir fırsattır. Bugün burada oluşturacağımız atmosfer dostane ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacaktır."

Daha sonra Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Enver Duran'ın yöneticilik yaptığı toplantıya geçildi. Duran, toplantı öncesi Trakya Üniversitesi'nin akademik ve idari yapısıyla, sosyal ve kültürel çalışmaları hakkında bilgi verdi. Toplantının son bölümünde Novi Pazar Üniversitesi Rektörü Cemal Dolicanin, Tetova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadi Bexheti, Ulusal Spor Akademisi Rektörü Prof. Dr. Vassil Levski, Trakya Stara Zagora Üniversitesi Rektörü Vaselin Dzhambazov üniversitelerini tanıtan kısa konuşma yaptılar. Toplantının son bölümünde Rektör Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, konuk rektörlere deriden yapılmış üzerlerinde isimleri bulunan sümen takımı takdim etti.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 19:31:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?