5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Üniversiteliler kime oy verecek?

Stopar Araştırma Merkezi'nin Isparta'da Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) öğrencilerine yönelik araştırmasından çok çarpıcı sonuçlar çıktı.

Üniversite gençliğinin siyasal eğilimlerini konu alan araştırmaya göre, SDÜ'de öğrenim gören genç seçmenlerin yüzde 43'ü yerel seçimlere ilgisiz gözüktü. Ankete katılan üniversitelilerin yüzde 7.5'i yeni bir partinin ancak ülke sorunlarını çözebileceği inancını taşıyor. Türkiye'nin gündemini işgal eden Ergenekon Soruşturması'nı en önemli sorun olarak görenlerin oranı sadece yüzde 1.8.

EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK
Ocak ayında başlayan ve bir haftada tamamlanan 'Üniversite Gençliği'nin Siyasal Eğilimi' başlıklı ankette 369'u erkek olmak üzere tesadüfi yöntemle seçilen 625 üniversiteli seçmenle yüz yüze görüşüldü. Yüzde 97 güvenirlilik oranı taşıyan ankette Isparta'da öğrencilerin 29 Mart Yerel Seçimleri öncesi siyasal eğilimleri belirlendi. Ankette ilk olarak katılımcılara "Türkiye'nin en büyük sorunu nedir?" sorusu yöneltildi. Üniversite gençliğinin yüzde 32'si işsizliği en büyük sorun olarak görürken, yüzde 21'i
terör, yüzde 18'i eğitimi, yüzde 14'ü ekonomik kriz, yüzde 3.5'i de hayat pahalılığı şıklarını işaretledi. Türkiye'nin gündeminden düşmeyen Ergenekon Soruşturması'nı sorun olarak görenlerin oranı sadece yüzde 1.8. oldu.

YENİ SİYASİ PARTİ BEKLENTİSİ
Katılımcıların yüzde 66'sı ülke sorunlarının siyasal eğilimlerini değiştirmede etkili olduğunu ortaya koyarken, yüzde 34'lük kesim sorunların siyasal eğiliminde etkili olmadığı görüşünde. Ülkenin sorunlarını hangi partinin çözeceğine ilişkin soru ise çarpıcı sonuçları ortaya koyuyor. Nitekim ankete katılanların yüzde 31'i mevcut siyasi partilerin bu sorunların üstesinden gelemeyeceği inancını taşırken, yüzde 7.5'i ise yeni bir parti kurulmasıyla sorunların çözülebileceği görüşünde. Yüzde 18,6'lık kesim
AKP'nin, Yüzde 16'6'lık kesim CHP'nin, yüzde 18'1'lik kesim MHP'nin ülke sorunlarını çözebileceği kanaatinde.

ÜNİVERSİTELİ BELEDİYEDEN BURS İSTİYOR
DÜ öğrencilerinin belediye yönetimlerinden en büyük beklentisi ulaşım problemini çözecek projelere imza atmak. Ankete katılanların yüzde 29'u ulaşım sorunlarının çözümünü isterken, yüzde 28'i belediyelerden burs almak istediğini belirtti. Yüzde 23'lük bir kesim ise hiçbir beklentisi olmadığı yönünde görüş bildirdi. Üniversitelilerin yüzde 9,5'i barınma sorununun çözülmesini, yüzde 5'i ise gıda ve kömür verilmesini istedi.

ÇOĞU SEÇİMLERE İLGİSİZ
Ankette son olarak, katılımcılara yerel seçimlerde hangi partiyi destekleyecekleri soruldu. Bu soruya cevap verenlerin yüzde 25'i henüz karar vermediğini belirtirken, yüzde 18'i oy kullanmayacağını belirtti. Böylece yüzde 43'lük bir kesimin seçimlere ilgisiz olduğu ortaya çıktı.

Oy verecek üniversiteliler arasında AKP ve MHP'ye verilecek oylar neredeyse eşit çıktı. Katılımcıların yüzde 16,3'ü MHP'ye, yüzde 16,2'si ise AK Partiye oy verecekleri yönünde görüş bildirdi. Yüzde 15'5'lik kesim CHP'ye, yüzde 3.2'lik kesim DSP'ye, yüzde 1.6'lık kesim ise DTP'ye oy vereceğini bildirdi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2009 Salı 18:24:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?