5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Yem fiyatları arttı üretici mısıra yöneldi

Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinde çiftçiler yemdeki fiyat artışı sebebi ile silajlık mısır(yemlik) üretimine yöneldi.

Şarkikaraağaç İlçe Tarım Müdürlüğü yüzde 50'si çiftçi, yüzde 50'si ise İl Özel İdare Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından karşılanmak üzere silajlık mısır tohumu destek projesi başlattı.

Proje kapsamında 1056 torba silajlık mısır tohumunun dağıtımına başlandı. Şarkikaraağaç'ta 2007 yılı içerisinde 1500 dekarlık alanda silajlık mısır yetiştiriciliği yapılırken, 2008 yılında yemdeki fiyat artışı sebebi ve yapılan proje sayesinde bu alan 4 kat artarak 6 bin 300 dekara kadar çıktı.

Hayvan beslenmesinde kaba yem ihtiyacını karşılamak, süt ve et üretimini artırmak için silaj yapımına ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Şarkikaraağaç İlçe Tarım Müdürü Cengiz Civil, "Silaj yapımıyla yeşil ve sulu yemlerin bulunmadığı dönemlerde, yeşil yem özelliğinde, sindirimi kolay ve besin değeri yüksek bir yem sağlanmış olur. Silajlık yem hayvanların iştahını açarak süt ve et üretimini yüzde 50'ye varan oranlarda artırmaktadır." dedi.

Ayrıca Tarım Bakanlığı tarafından Hayvancılığın Desteklenmesi Projesi kapsamında 2008 yılı içinde çiftçilere dekar başına 45 YTL silajlık mısır desteği verileceğini belirten Civil, "Hayvancılık işletmelerinin olmazsa olmazı silajlık mısır girdilerin yüzde 80'i olan yem masrafının azaltılması ve hayvanların severek yediği silaj ayrıca süt veriminin artmasına da esile olması sebebi ile projenin ilçe ekonomisine yaklaşık 500 bin YTL katkı sağlayacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Zaman
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2008 Çarşamba 18:06:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?