5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Yunanlılar Ata topraklarında

Isparta'nın Eğirdir ilçesinin Nis Adası'ndan 1922 yılında göç eden Yunanlılar ata toprakları olan İlçeyi ziyaret edebilmek için Atina'da dernek kurdu.

Yunanistan'ın Başkenti Atina'da kurulan ve Eğirdir'den 1922 yılında göç eden Yunan vatandaşlarından oluşan Pirenikco Derneği'nin bin üyesi bulunuyor. Yıllar sonra atalarının yaşadığı Eğirdir'e 32 kişilik grupla gelen Yunanlılar, adada bulunan kiliseye gerçek isminin konulmasını istedi.

Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral'dan destek isteyen Atina'da kurulan Pirenikco Derneği Başkanı Prof. Dr. Palloglu Spikidon, Eğirdir'e sık sık gezi düzenlediklerini belirterek, "Her gelişimizde Eğirdir'in
kalkındığını ve güzelleştiğini görüyoruz. Buraya çok önemli duygularla geliyoruz. Sevgi duyuyoruz, saygı duyuyoruz" diye konuştu.

Eğirdir halkına ve Belediye Başkanı Özmeral'a yakın ilgisinden ötürü teşekkür eden Spikidon, ziyaret programlarının devam edeceğini bildirdi. Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral de Yunanistan'dan gelen misafirlere Eğirdir'in misafirperverliğini gösterdiklerini anlattı.

Adadaki kilisenin ele alınacağını, yapılacak tadilatla gezilebilecek duruma getirileceğini ifade eden Özmeral, "Misafirlerimiz kilisenin adının aslında Ayesstofenos olmadığını söylediler. Kilisenin gerçek isminin Aziz Anargiri olduğu belirtildi. Döndüklerine bize yazı yazıp, kilisenin isminin değiştirilmesini isteyecekler. Biz de bu konuyu meclisimizde görüşeceğiz.Misafirlerimiz Eğirdir'de konaklayarak çevre il ve ilçelerdeki inanç turizmi merkezlerini de gezdiler. Eğirdir inanç turizminin merkezidir" şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 08:52:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?