18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Devlethan Camii yenileniyor

Tüm batı Anadolu'yu etkileyen 1999 yılı depreminde büyük zarar gören Yalvaç İlçesi'nin incisi olarak tabir edilen tarihi Devlethan Camii'nin restorasyon ve koruma çalışmalarına başlandı. Belediye Başkanı Yalçın Bulgurcu, Vakıflar Genel Müdürlüğü nezdinde gerekli girişimlerde bulunarak çalışmaların başlatılmasını sağladı.

Bu konuda sorumlu olarak görevlendirilen Vakıflar Bölge Müdürlüğü teknik elemanları ile Yalvaç Belediyesi teknik elemanları gerekli tespit çalışmalarını müştereken yaparak tarihi caminin planlarını çıkardı. Yapılması mecburi onarım ve koruma hususları belirlendi. Gerekli ödeneğin çıkarıldığını belirten Yalvaç Belediye Başkanı Yalçın Bulgurcu, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce de ihalenin yapıldığını, onarım ve koruma çalışmalarına uzman bir ekip tarafından başlanıldığını söyledi.

Çalışmalar sonucunda 700 yıllık tarihi cami gerekli denetim altında restorasyon ve koruma işlemleri yapılarak kurtarılması sağlanacak. Tarihi Devlethan Camii'nin tarihi hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Bulgurcu, caminin ilçe merkezinde, çınar altı mevkiinde ve yolların kesişme noktasında, dört yanı açık bir şekilde konumlandığını belirtti. Bulgurcu, "14 Yüzyılda II. Kılıç Arslan'ın kardeşi Devlethan adına yapılan cami, daha sonraki yıllarda birkaç kez çeşitli onarımlar geçirmiş olarak günümüze ulaşmıştır. Beylikler Dönemi özelliklerini gösteren caminin mimarı bilinmemektedir. Osmanlı Devleti kayıtlarında ise 1726 yılından itibaren, camide görevlendirilen kişilerle ilgili olarak adı geçmeye başlar. cami, kireç harcıyla birleştirilmiş kesme taşlardan inşa edilmiş olup özellikle temel kısımlarında, Antiochia Antik Kenti'nden getirilen, mimari yapı elemanları devşirme malzeme olarak duvar örgüsünde kullanılmıştır. Ayrıca Yalvaç'ın en eski camisi olan Devlethan Camiinde Sakal-ı Şerif de korunmaktadır. Caminin, eski yazıyla yazılmış bir de yazıtı vardır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2005 Pazartesi 14:50:07
Güncelleme :15 Ağustos 2005 Pazartesi 14:52:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
m. sesli IP: 212.175.112.xxx Tarih : 23.08.2005 18:11:20
tarihi değerlere sahip çıkıldığı için ilgililere şükranlarımı sunarım.