6
Mayıs
2024
Pazertesi
POLİS/ADLİYE

Baro'dan savcıya destek

Kahramanmaraş Baro Başkanı İsmail Kahveci, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın iddianame nedeniyle meslekten ihraç edilmesinin yargı bağımsızlığının açıkça ihlal edildiği anlamına geldiğini söyledi.

Aynı zamanda AKP Kahramanmaraş İl 2. Başkanı olan Kahveci, Kahramanmaraş Barosu'nda düzenlediği basın toplantısında, Sarıkaya'nın Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından meslekten ihraç edilmesini değerlendirdi. Ülkede yargıya müdahalenin birçok örneği olduğunu ifade eden Kahveci, hazırladığı iddianame nedeniyle bir savcının meslekten ihraç edilmesinin hukuk tarihinde bir ilki teşkil ettiğini kaydetti. Kahveci, "Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk önünde herkes eşittir. Hiçbir kurum ya da kişi anayasadan ve yasalardan üstün olmadığı gibi ayrıcalık isteme hakkına da sahip değildir. Yargının verdiği kararlara karşı ancak hukuki yollarla itiraz edilebilir. Ortada yanlış bir karar varsa bunu çözecek mercii yine bağımsız ve tarafsız yargıdır" dedi.

Devletin yaptığı işlemlerin hukuktan bağımsız ve keyfi işlemler olamayacağını ileri süren Kahveci, HSYK kararlarının da yargı denetimine tabi tutulması gerektiğini ifade etti. Kahveci, "Hazırladığı iddianameden dolayı savcıların görevden alınması Türk yargı sistemi adına hukuk dışı, talihsiz ve keyfi bir uygulamadır. Bundan dolayı Sarıkaya'nın meslekten ihracına, sadece hukuk camiasının değil, herkesin açıkça karşı çıkması gerekir. Bundan dolayı Sarıkaya'nın ihracını son derece yanlış ve tehlikeli buluyoruz. Kararın kaldırılmasını bekliyoruz" diye konuştu

.
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2006 Perşembe 15:14:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?