27
Nisan
2024
Cumartesi
MERKEZ - KAHRAMAN MARAŞ
Nufus
1.004.414
Yüz Ölçümü
14.327
İlçe Sayısı
10
Vali
Nufus
500.950
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
131
Köy Sayısı
0
Kaymakam

K.Maraş Müzesi

Kahramanmaraş’ta müzelik eserlerin toplanmasına 1907 yılında başlanmıştır. Bundan sonra toplanan eserler XVI.yüzyılda yapılmış olan Taş Medrese binasında 1947 yılında toplanmıştır. Müzenin 1957 yılından sonra arkeolojik, etnoğrafik eserleri sayıca artmış, çok sayıda sikke de onlara eklenmiştir. Bundan sonra, kale üzerinde bulunan yapının Bakanlık tarafından müze olarak kullanılması uygun görülmüş ve müze buraya taşınmıştır.

Kahramanmaraş ve çevresinin arkeolojik alanları ve eski eserler yönünden zengin oluşundan ötürü bu müze de gereksinimi karşılayamamış ve yeni bir müze binasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu nedenle Azerbaycan Caddesi üzerinde yeni müze binasının yapımına 1970 yılında başlanmış ve müze 1974 yılında tamamlanmıştır. Bundan sonra eserlerin teşhir ve tanzim düzenlemesine başlanmış, 29 Kasım 1975 yılında ziyarete açılmıştır.

Kahramanmaraş müzesi arkeoloji, etnoğrafya ve taş eserler bölümlerinden meydana gelmiştir. Müze bahçesinde de büyük ölçüdeki eserler sergilenmiştir.

Müzenin arkeolojik eserler bölümünde, Prehistorik Çağlardan başlayarak Hitit, Demir Çağ, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait heykeller, bronz malzemeden deliciler, iğneler, fibulalar, kaplar, idoller, cam koku şişeleri, vazolar, gözyaşı şişeleri, bilezikler, pişmiş topraktan figürinler ve çeşitli boyutlarda çanak çömlekler sergilenmektedir. Bunların yanı sıra Türkoğlu ilçesi Gavur Gölü Mevkiinde bulunan Prehistorik Çağa ait iki mamut heykeli de bu bölümde sergilenmektedir.

Müzenin taş eserler bölümünde Kahramanmaraş Merkez ilçe ve köylerinde bulunmuş Geç Hitit Dönemine (800-700) ait mezar stelleri sergilenmektedir. Bu steller üzerindeki kabartmalı tasvirlerde de genellikle ziyafet sahneleri görülmektedir. Bunların aynı sıra Asur Kralı III.Adad Nirari’nin çivi yazılı sınır taşı da bulunmaktadır. Kahramanmaraş’a özgü bir eser olan Maraş Aslanı ismi ile tanınan Maraş Kalesi kapısındaki aslanın bir kopyası bu bölümdedir. Bu aslanın orijinali İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde Eski Şark Eserleri bölümündedir. Bu heykelin gerçek yeri olan Kahramanmaraş’a getirilmesi yerinde olacaktır.

Müzenin etnoğrafik eserler bölümünde bölgenin etnoğrafik eserlerinden derlenmiş kumaşlar üzerine işlemeli kadın ve erkek giysileri, bindallı ve cepkenler, çeşitli ziynet eşyaları, ateşli ve kesici silahlar koleksiyonu, Kahramanmaraş’a özgü bakır işleri sergilenmektedir. Ayrıca sedef kakmalı çerçeveler, gümüş ve sedef kakmalı kutular, saat köstekleri, tespihler, el yazmaları da bu bölümde sergilenmiştir. İslami dönemlere ait İlhanlı ve Osmanlı sikke koleksiyonu da etnoğrafya bölümündedir.

Müze bahçesinde Roma dönemine ait kitabeli ve kabartmalı mermer mezar stelleri, girlantlı lahitler, sütun başlıkları, Geç Hitit devrine ait bazalt taşından değirmenler ile Elbistan ilçesi Sevdilli Köyü Kaplandağ Mevkiinden getirilmiş Hitit dönemine ait bir aslan heykeli de burada bulunmaktadır.


Azerbaycan Bulvarı, Yenişehir Sokak No:43
Tel : (0344) 223 44 88
Fak : (0344) 223 44 87

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.k-maras.com ve www.kultur.gov.tr adreslerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 12 Haziran 2009 Cuma 13:55:59

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR