5
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Başbakan, Kahramanmaraş'ta

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bütün milleti tek bir yürek haline getirerek yurdun dört bir yanında nasıl milli mücadeleyi başlattıysa, biz de 3 Kasım'da ekonomik milli mücadeleyi başlattık" dedi.

Eşi Emine Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 86. yıldönümü kutlama törenine katılan Başbakan Erdoğan, Garnizon ve 172. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral R.Nihat Ödün ve Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ile halkı selamladı. Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'ın günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasının ardından kürsüye gelen Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk bütün milleti tek bir yürek haline getirerek yurdun dört bir yanında nasıl milli mücadeleyi başlattıysa, biz de 3 Kasım'da Türkiye'de ekonomik milli mücadeleyi vermeye başaladık. Türkiye, bu anlamlı günde son 3 yılda olduğu gibi her gün daha ileri, her an daha ileri gidiyor. Gün her zaman daha ileriye gitme günüdür, gün aydınlık olma günüdür" diye konuştu.

Kahramanmaraş'ta Süçtü İmam'ın sıktığı kurşunun tüm Türk Milleti adına sıkıldığını ifade eden Erdoğan, "Sütçü İmam'ın mücadelesi, tüm Türk insanının mücadelesidir. Sadece Sütçü İmam değil, İzmir'de Hasan Tahsinler, 'Bayrak olmadan, namaz olmaz' diyen Rıdvan Hoca, onlar da Türk insanının milli mücadelesini vermişlerdir. Onları da rahmetle anıyoruz" açıklamasında bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının ardından halk oyunları gösterisi sunuldu. Tören alanında kurulan platformda, Sütçü İmam'ın Fransız askerlerine sıktığı ilk kurşun temsili olarak canlandırılırken, Kahramanmaraş İmam-Hatip Lisesi Mehteran Takımı da bir gösteri sundu. Tören, resmi geçitle devam etti.

BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN, ARMADAŞ TARAFINDAN İŞLETİLECEK DOĞALGAZ TESİSLERİNİN TEMSİLİ TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDI

PLATFORMA YAKLAŞMAK İSTEYEN VATANDAŞLARLA ÇEVİK KUVVET ARASINDA GERGİNLİK YAŞANDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Hükümet olarak ekonomik anlamdaki kazanımları kalıcı hale getirmek için çağın bütün gereklerini seferber edeceğiz" dedi.

Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 86. yıldönümü kutlamalarının ardından kısa adı ARMADAŞ olan Arsan Maraş Doğalgaz Dağıtım A.Ş. tarafından işletilecek doğalgaz tesislerinin temsili temel atma törenine katılan Başbakan Erdoğan, şu anda doğalgazda yaşanan sıkıntıların mevsim şartlarına bağlı ve dış kaynaklı olduğunu belirterek, "Bizim için insan hayatı her şeyin önünde gelir. Gerekli ne kadar imkan varsa hepsini kullanarak ülkemizin çehresini değiştirmeye çalışacağız. Hükümet olarak ekonomik anlamdaki kazanımları kalıcı hale getirmek için çağın bütün gereklerini seferber edeceğiz. Biz milletin mutluluğu ve ülkenin geleceğinden sorumluyuz" dedi.

3 Kasım Seçimleri'nde verdikleri sözü yerine getirmek için Kahramanmaraş'a geldiklerini ifade eden Erdoğan, "Doğalgaz bütün dünya için hava ve çevre kirliliği açısından oldukça önemli. Doğalgazın bir avantajı da diğer enerji kaynaklarına göre daha ekonomik ve güvenli olmasıdır" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şiddetli yağmur nedeniyle konuşmasını kısa tutmak zorunda kalırken, tören sırasında ön taraflara geçmek isteyen vatandaşlarla çevik kuvvet polisleri arasında gerginlik yaşandı. Bazı vatandaşlar ezilme tehlikesi geçirirken, polis vatandaşların platforma yaklaşmasına izin vermedi.

Trabzon Caddesi'nde kurulan platformda gerçekleştirilen temel atma törenine TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Vali İlhan Atış, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve milletvekilleri katıldı.

Başbakan Erdoğan, daha sonra Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nin açılışını yapmak üzere Elbistan'a hareket etti.

ERDOĞAN, AFŞİN-ELBİSTAN B TERMİK SANTRALİ'NİN AÇILIŞINI YAPTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtarmanın gayreti içerisinde olduklarını belirterek, "Önümüzdeki aylar, enerjide tek tek temellerin atıldığı, bacaların yükselmekte olduğu aylar, yıllar olacaktır" dedi.

Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 86. yıldönümü kutlamalarına katıldıktan sonra Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nin açılışı için Elbistan İlçesi'ne geçen Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, "Bugün Kahramanmaraş'ın kurtuluş bayramında birlikte olduk, bayram heyecanını birlikte yaşadık. Bu tesisin ülkemizin dinamik hayatına yeni katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Biz ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesinde esas alınan temel gösterge, elektrik enerjisi gelmektedir. Ülkelerin ekonomik kalkınmışlık düzeylerine göre enerji tüketim seviyeleri incelendiğinde gelişmiş ülkelerdeki tüketimin ülkemizdeki tüketime bakarak 5-6 misli fazla olduğunu görüyorsunuz. Türkiye'nin kalkınma hızı, nüfus artışı, refah seviyesindeki artış ve tarım toplumundan endüstri toplumuna kayma biçimindeki yapısal değişimler incelendiğinde, ülkemizin enerji ihtiyacı hızla artmaktadır. Güvenli bir ortamda serbest piyasa ekonomisi içerisinde insanımızın refah seviyesini yükselterek kalkınmayı gerçekleştirmek hükümetimizin ana hedefi olmuştur. Biliyoruz ki, sağlıklı bir kalkınmada ancak bütün kesimlere yerinde ve zamanında kaliteli ve güvenilir enerjinin sağlanmasıyla gerçekleştirilebilir" ifadelerini kullandı.

Türk milletine en rahat, en ucuz enerjiyi sağlamak için gerekli bütün düzenlemeleri ve projeleri gerçekleştirmenin gayreti içerisinde olduklarını belirten Erdoğan, "Aynı zamanda ülkemizin artan enerji ihtiyacını karşılamak için yapmakta olduğumuz projelendirmelerde çevre koşullarının korunması ve kirliliğin oluşmaması için gerekli önlemleri de alıyoruz. Zira insanımızın hayatı bizler için çok önemli, doğa bizler için çok önemlidir. Bu bakımdan bu konuda asla bir ihmale ve bir gecikmeye fırsat veremeyiz. Toplum vicdanının çevre kirliliğine karşı olağanüstü duyarlı olduğunu biliyoruz. Aynı duyarlılığı biz de taşıyoruz ve taşımak zorundayız. Yaptığımız her düzenlemede, ürettiğimiz her projede toplumun vicdanını, milletimizin taleplerini, sivil toplum kuruluşlarının yapıcı eleştirilerini ve fikirlerini değerlendirmeye tabi tutuyoruz. Doğayı kirletmenin nelere mal olabileceği, yakın zamanda çıkan tablolarla, hastalıklarla kendini açıkça göstermiştir. Hiç kimse ekolojik dengeyi, çevre koşullarını gözardı etme lüksüne sahip değildir. Bu nedenle enerji üretiminde çevre koruma teknolojilerinin bütün imkanlarının en üst düzeyde uygulanması temel bir yaklaşım olarak benimsenmelidir. Hükümet olarak gerekli bütün tedbirleri alıyoruz" şeklinde konuştu.

"HAMASET SİYASETİ YERİNE HİZMET SİYASETİ ÜRETMEK BUDUR"
Bugün açılışı yapılan tesisle Türkiye'nin değer kazanacağını vurgulayan Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Ülkemizin artan enerji ihtiyacını karşılamak için Afşin-Elbistan'da kurulan bu tesis, bu büyük kömür havzasından beslenerek, Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılayacaktır. Afşin-Elbistan B Termik Santrali, Türkiye'nin toplam enerji ihtiyacına yüzde 6.5 civarında katkı sağlayacaktır. Ülke ekonomisine de yılda yaklaşık 2.5 milyar dolar bir kazanç sağlayacaktır. Ayrıca yaklaşık 800 kişilik bir istihdam oluşturacaktır. İktidara geldiğimizde yüzde 25'i tamamlanan bu tesis, tespit ettiğimiz sürede tamamlanmıştır, şimdi de C ve D projelerini hayata geçirmenin gayreti içinde olacağız. Ülkemizi enerjide bağımlılıktan kurtarmanın gayreti içerisindeyiz. Hamaset siyaseti yerine hizmet siyaseti üretmek budur. Geçmişle övünmek yerine geleceği inşa etmek budur. Bu anlayışla ülkemizin bütün imkanlarını, bütün kaynaklarını ele alıyor, kayıplarımızı kazanca dönüştürüyoruz. Bir taraftan hidroelektrik santralleri yapmanın gayreti içerisindeyiz. Diğer taraftan ise nükleer enerji ile ülkemize enerji sağlamanın gayreti içerisindeyiz. Önümüzdeki aylarda bunların da inşallah adımını atacağız. Bir diğer taraftan yenilenebilir enerji ile ilgili adımlarımızı atmanın gayreti içerisindeyiz. Enerjide sürekli olarak dışa bağımlı olmayı asla düşünmüyoruz. Kendi ayakları üzerinde duran bir Türkiye inşa etme gayreti içerisindeyiz. Önümüzdeki aylar enerjide tek tek temellerin atıldığı, bacaların yükselmekte olduğu aylar, yıllar olacaktır."

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise, yerli kaynaklara ağırlık verdiklerini ifade ederek, "Biz iktidara geldiğimizde bu tesisin yüzde 25'i tamamlanmıştı. Başbakanımızın desteğiyle bu tesisin yüzde 75'lik kısmını çok kısa sürede tamamladık. Bu bölge kömür rezervi açısından çok zengin. İnşallah A ve B ünitesine C ve D'yi de ekleyeceğiz. Ancak düşüncemiz, bu C ve D santrallerini özel sektör eliyle yapmak. Enerji üretiminde zamana karşı yarış içerisindeyiz. Biz seferberlik ilan ettik, bütün Türkiye'yi tarıyoruz, özellikle kömür aramalarına büyük hız verdik" dedi.

Konuşmaların ardından Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nin açılışı Başbakan Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Tomoyuki Abe, Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış ve AK Parti Milletvekilleri tarafından yapıldı.
Başbakan Erdoğan, daha sonra beraberindekilerle birlikte santrali gezdi, ana kumanda masasının başına geçerek yetkililerden santralle ilgili bilgi aldı.

.
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2006 Pazar 12:30:48
Güncelleme :12 Şubat 2006 Pazar 18:42:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ökkeş kır IP: 88.224.175.xxx Tarih : 2.12.2007 18:48:14

sayın başbanımız Kmaraşımızda dogalgaz işlemlerin yavaş olmaz sebebiarmadaş dogalgaz işleicok yavaş gitiyor armadaş 3 mühedisle calışıyor buna Saygılarımızla