2
Mayıs
2024
Perşembe
PAZARCIK - KAHRAMAN MARAŞ
Nufus
1.004.414
Yüz Ölçümü
14.327
İlçe Sayısı
10
Vali
Nufus
74.560
Yüz Ölçümü
1.938
Belediye Sayısı
83
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Pazarcık Genel Bilgi

Akdeniz Bölgesi’nde kuzey ve batı kesimi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde doğu ve güney kesimi bulunan pazarcık, kuzeyinde Çağlayancerit, doğusunda Gölbaşı, Besni ve Araban ilçeleri, güneyinde Gaziantep ili ile Yavuzeli ve İslahiye ilçeleri, batıda Kahramanmaraş ili ve Türkoğlu ilçesi ile çevrilidir.

Kahramanmaraş’ın güneydoğu kesiminde yer alan ilçe toprakları, yükseltisi fazla olmayan dalgalı düzlüklerden oluşmaktadır. Ahır Dağının doğu uzantıları ilçenin kuzey kesimini engebelendirir. Kahramanmaraş-Hatay çöküntü alanının kuzeydoğu uzantısı, ilçenin orta kesimine Aksu Çayı boyunca sokulur. İlçenin belli başlı düzlükleri Araban Ovası ile Narlı Ovanın uzantılarıdır. İlçe topraklarını Aksu Çayı ile Karasu Çayı sulamaktadır. Aksu Çayı üzerinde kurulan sulama amaçlı Kartalkaya Barajı ise, ilçenin başlıca yapay gölüdür.

İl merkezine 48 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.938 km2 olup, toplam nüfusu 80.478’dir.

İlçede Akdeniz iklimi hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer.

İlçenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler; buğday, pamuk, arpa, şeker pancarı ve üzümdür. Az miktarda da baklagiller, soya, elma ve kayısı yetiştirilir. İlin en çok pamuk yetiştiren ilçesidir. İlçe topraklarında manganez, tuğla ve kiremit hammaddesi içeren cevher yatakları bulunmaktadır.

Pazarcık çok eski bir yerleşim alanıdır. Gani Dağı yamaçlarında Paleolotik Çağa ait buluntularla karşılaşılmıştır. Prof.Dr.Kılıç Kökten’in 1958-1969 yıllarında Gani dağı ve Sarıl’da yapmış olduğu arkeolojik kazılarda MÖ.3500-3000 yıllarına ait önemli yerleşim merkezleri ortaya çıkmıştır. Bu yöre MÖ.2700 yılları arasında Hititler ile Asurlular arasında bir sınır oluşturuyordu. Nitekim Kahramanmaraş Müzesi’nde bulunan bir sınır taşı da bunun kanıtıdır. Asur tüccarlarının küçük yerleşimler kurduğu bu yere, Persler egemen olmuş, onları Büyük İskender’in Makedonya Krallığı, Roma ve Bizans dönemleri izlemiştir.

Hz.Ömer zamanında (634-644), bölgeye Halid Bin Velid komutansında seferler yapılmış ve yöre Bizanslılar ile Araplar arasında sık sık el değiştirmiştir. Romalılar döneminde Şallıuşağı Köyü sınırları içerisinde bulunan Köroğlu Kalesi de Abbasilere karşı korunma amacı ile yapılmıştır.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Oğuz boylarından bazı topluluklar buraya yerleşmiş ve Türkmen nüfusu çoğalmıştır. XII.yüzyıldan sonra Anadolu Selçukluları yöreye hakim olmuşlardır. İlhanlılarıdan sonra Dulkadiroğulları yöreye egemen olmuştur. Yavuz Sultan Selim zamanında, Çaldıran Savaşı (1514) ile Dulkadiroğulları Beyliği ortadan kaldırılmış yöre 1515’te Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Kartalkaya BarajıXIX.yüzyıl sonlarında Halep vilayetinin Maraş sancağına bağlı bir kaza olarak yönetilmiştir. I.Dünya Savaşı’ndan sonra Fransızların işgaline uğramış, Pazarcık milisleri onlara karşı koymuş ve Kuvayi Milliye Teşkilatı kurulmuştur. Lozan Antlaşmasından sonra Fransızlar bölgeyi terk etmişlerdir. Cumhuriyetin ilanından sonra, 1941 yılına kadar Gaziantep iline bağlı kalmıştır. Ardından Kahramanmaraş’a bağlanmış ve Bağdınısadır ismi ile bilinen Yukarı Pazarcık’ın 3 km. batısında bugünkü yerinde yeniden kurulmuştur.

İlçede günümüze gelebilen eserler arasında; Gani Dağındaki Paleolitik Çağ kalıntıları, Turunçlu ve Ufacıklı köyleri içerisinde Roma ve Bizans dönemine ait Nekropol kalıntıları ve Ardıl Köyü Camisi ile Bulut Deliği Mağarası bulunmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.pazarcik.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 12 Haziran 2009 Cuma 14:53:00

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR