4
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

Bayrak yakma davası

Mersin'de, geçtiğimiz yıl yapılan Nevruz kutlamaları sırasında Türk bayrağını yakma girişiminde bulundukları iddiasıyla haklarında dava açılan 6 çocuğun yargılanmasına devam edildi. 

Mersin 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen 5. duruşmada, tutuksuz sanıklar gelmezken, avukatları Ali Dinsever ve Serhat Ölmez hazır bulundu. Mahkeme heyeti, medyadan talep edilen olay görüntülerinin mahkemeye intikal etmediği gerekçesiyle duruşmayı erteledi.
Duruşma çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avukat Ali Dinsever, geçen celsede medya kuruluşlarından istenen olayla ilgili görüntülerin mahkemeye intikal etmemesi nedeniyle bu celsede yargılama olarak çok fazla bir şey yapılamadığını söyledi. Mersin'de yayın yapan yerel medya kuruluşlarından bu konuda yardım isteyen Dinsever, davanın başından bu yana yargılamanın temelini teşkil ettiğini ileri sürdüğü takım elbiseli şahsın bulunmasına yönelik araştırmaların da halen devam ettiğini kaydetti. 

Mahkemeden, Mersin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün daha önce takım elbiseli şahısla ilgili dosyada yer alan tahkikatın devam ettiğine ilişkin yazısını gerekçe göstererek, o tahkikatın hangi aşamada olduğunun sorulmasını talep ettiklerini ifade eden Dinsever, "Biz hep başından beri o tahkikatın sağlıklı neticelenmesi halinde Türkiye'nin hukuk sisteminin aydınlanacağı ve hukukun Türkiye'nin demokratikleşmesine yardımcı olacağını belirttik. Esasen şüpheli sanık olarak yargılanan çocukların dosyanın mağduru olduğu kanaatindeyiz. Asıl faillerin yakalanması için bir çaba içindeyiz. Bu konuda da medyadan şu aşamada yardım bekliyoruz. Yine hazırlık tahkikatı sırasında, tahkikatın yasak sorgu yöntemleriyle yapıldığı ve çocuklara kötü muamele yapıldığı yönünde bir suç duyurusunda bulunmuştuk. Cumhuriyet Savcılığı'nca da bu tahkikata devam ediliyor" dedi. 

Açıklamasında, tahkikatın ağır işlediği ve dosya sürüncemede bırakılarak, kamuoyunun gözünden kaçırılmaya çalışıldığı iddiasında da bulunan Dinsever, şöyle devam etti:
"Bu dava, hem Avrupa Birliği Konseyi'nin takip ettiği bir dava hem de Adalet Bakanlığı'nın bizzat üzerinde durduğu bir dosya. Sıradan basit bir dava değil bu. Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından önemli bir dava olduğunu düşünüyoruz. Biz davanın gidişatıyla ilgili Avrupa Birliği Konseyi'ne bilgi vereceğiz. Asıl o hareket sırasında bayrağı çıkarıp bu çocukları kışkırtan kişinin suçlu olduğunu düşünüyoruz." 

Dinsever, bir soru üzerine yargılamanın gizliliği nedeniyle çok fazla bir şey söyleyemeyeceğini, o takım elbiseli şahsın neden yakalanamadığı konusunda bazı iddialar bulunduğunu belirterek, "İlk hazırlık sırasında, dosyanın hazırlık safhasında böyle bir şahsın yakalandığı bilgisi var elimizde. Ama bunu kanıtlayamıyoruz. Bunun yakalandığı, Emniyet Müdürlüğü'nce tespit edildiği ama daha sonra bunun yok edildiği iddiası var elimizde. Bu şüphemizi kuvvetlendiren vakalar da var. Bu tahkikatı başlatan Mersin Terörle Mücadele Şubesi 48 saat sonra sanki hiçbir şey yapılmamış gibi, çocukları Çocuk Şube Müdürlüğü'ne teslim etmiştir. 2 gün boyunca yapılanlar kamuoyuna yansımamıştır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2006 Salı 13:21:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?