2
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE

Bayrak yakma davası

Mersin'de geçen Mart ayında yapılan Nevruz Bayramı kutlamaları sonrası Türk bayrağını yakma girişiminde bulunduğu iddia edilen 6 çocuğun yargılanmasına devam edildi.

Tutuksuz yargılanan çocuklar mahkemeye gelmezken, Avrupa Konseyi adına daha önceki duruşmaları takip eden gözlemciler de Noel Bayramı tatili dolayısıyla bugünkü duruşmayı izlemedi.

Mersin 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 4.'sü yapılan duruşmaya, sanık avukatları Ali Dinsever, Serhat Ölmez, Sevim Kul, Ali Bozan ve Bedri Kuran katıldı. Mahkeme çıkışı davayla ilgili gazetecilere açıklama yapan İnsan Hakları Bölge Temsilcisi Avukat Ali Dinsever, davayla ilgili "gizlilik" kararı bulunduğundan çok detaylı bilgi veremeyeceğini hatırlatarak, ancak genel gidişatla ilgili açıklamada bulanabileceğini belirtti. Bugün yapılan duruşma neticesinde olayın CD görüntülerinin kendilerine verilmesine karar verildiğini kaydeden Dinsever, "Bu CD görüntülerini izledikten sonra biz savunma avukatları olarak buna ilişkin değerlendirmelerimizi mahkemeye bildireceğiz. Bir de esasen davanın başından beri, bir provokatör olduğuna inandığımız takım elbiseli şahıstan bahsediliyordu. Geçen celselerde de hep bahsettik. Hazırlık aşamasından itibaren işin kilit noktası aslında bu takım elbiseli üzerinde yoğunlaşıyor. Bugün Emniyet Müdürlüğü yetkilileri tarafından dosyaya gönderilen bilgide, bu takım elbiseli şahısla ilgili tahkikatın devam ettiği, ama henüz kimlik tespitinin yapılamadığı, buna ilişkin çalışmanın yürütüldüğü yönünde bir bilgi ulaştırıldı. Biz davanın kilit noktasının bu takım elbiseli şahıs olduğu, bunun kimliğinin tespiti ve yakalanarak adalet önüne çıkarılması halinde bu provokasyonun kim tarafından ne amaçla yapıldığının anlaşılacağı kanaatindeyiz" dedi.

Çocukların gözaltındaki hazırlık tahkikatı ve cezaevi koşullarında kötü muameleden dolayı bir şikayetleri olduğunu söyleyen Dinsever, "Bununla ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığımız suç duyurusu, Savcılık makamınca değerlendirildi ve kötü muameleden dolayı bir tahkikat yürütülmekte. Mahkemece bu tahkikat evrakının da dosya içine istenmesine karar verildi" diye konuştu.

Ali Dinsever, bu eksikliklerin tamamlanması için duruşmanın 13 Mart 2006 tarihine ertelenmesine karar verildiğini de sözlerine ekledi.

Dinsever, bir soru üzerine Avrupa Konseyi adına davayı izleyen yabancı gözlemcilerin bugünkü duruşmayı Noel Bayramı tatili dolayısıyla izleyemediğini, ancak konuyla ilgili kendilerinin bilgi vereceğini söyledi.

.
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2005 Salı 15:11:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?