2
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE

Borular sökülecek

Karaduvar Mahallesi'nde faaliyetini yürüten TUTA Petrol Şirketi'nin, özel mülkiyet araziden denize uzanan petrol iletim borularının mahkeme kararıyla söküleceği bildirildi.

Şirket avukatı, 25 metre uzunluğundaki boruları sökmek için 3 hafta süre istedi.Mahkemenin kararı, bugün Akdeniz Sosyal Forumu Derneği Başkanı Kemal Dama tarafından kamuoyuna duyuruldu. TUTA Petrolcülük'e ait petrol dolum tesisleri önünde basın açıklaması yapan Dama, şirketin özel mülkiyet içerisinden geçirdiği petrol iletim hatlarının, mahkemenin kararıyla söküleceğini açıkladı. Toplantıya katılan Karaduvar halkıyla dernek üyeleri, kararı sevinçle karşıladı. Kemal Dama, konuşmasında Akdeniz Sosyal Forumu'nun çevre-insan ve kent üçgeninde yaptıkları çalışmaları anlattı. Dernek olarak yaptıkları etkinliklerde petrol dolum tesislerinin, Soda-Kromsan fabrikalarının çevreye ve insana verdiği zararlardan başlayıp, Akgübre Fabrikası'ndaki amonyak gazının yaratacağı tehlikelere dikkat çektiklerini belirten Dama, "Bugüne kadar ele aldığımız tüm konulardaki haklılığımız ve duruşumuz bizi ortaya koymuştur. Problemleri tespit edip, felaket tellallığı yapmadan çözüm önerilerimizi duyurduk. Tüm bu yaptıklarımız 'Başka bir dünya mümkündüre inananların ortak çabasıyla olmuş ve kolektif iradenin önce kendine, sonra kentine sahip çıkmasıyla hayata geçmiştir" dedi. 

Petrol şirketlerinin daha fazla kar uğruna kanun tanınamazlıklarını defalarca dile getirdiklerini hatırlatan Dama, alınan ihtiyati tedbir kararlarına rağmen devlete ve kanunlara meydan okuyarak, özel mülkiyete ait araziden onun rızası olmadan tahliye borusu geçirildiğini söyledi. Bu durumu 2004 yılında dava ettiklerini ifade eden Kemal Dama, Mersin 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin dava sonunda kendilerini haklı bulduğunu belirtti. Petrol şirketi avukatlarının yerel mahkemenin kararına itiraz ederek temyize gittiğini söyleyen Dama, Yargıtay 14. Hukuk Dairesi'nin yerel mahkemenin aldığı kararı yerinde bularak temyizi reddettiğini açıkladı.

Petrol şirketinin kanunsuzluğunun yasalarca da onaylanarak, izinsizce özel mülkiyete tecavüz edilerek döşenen boruların sökülmesine karar verildiğini söyleyen Dama, "Alınan bu kararla hukukun üstünlüğü ortaya çıkmışsa da petrol şirketi, 5115 Sayılı Petrol Kanunu'ndaki 500 metre mesafeli sağlık koruma bandı yaratma gerekçesiyle özel mülkiyet alanını istimlak edecekleri tehdidinde bulunmuştur. Bununla da yetinmeyen şirket, mahkemenin verdiği bu kararı hayata geçirmemiz halinde Karaduvarlı 40 çalışanın olduğunu iddia ederek, (kaldı ki, bu sayı 4'tür) işten çıkaracağı tehdidini savurmaktan geri kalmamıştır. Akdeniz Sosyal Forumu olarak, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da yapacağımız tüm meşru ve hukuki mücadelelimizde, kentlileşmenin esas unsuru olduğuna olan inancımızla, kolektif iradeyi yaşama geçireceğimizi, ancak bu şekilde birey, toplum ve kent refahına kavuşacağımızı bilerek, kentimiz için daha sevinçli haberler vermek umudunu taşıyoruz" diye konuştu.

Açıklamanın ardından, mahkemenin kararı davacı Cemil Sayar'ın avukatı Cengiz Çatak ile petrol şirketinin avukatı Ersin Yalçınkaya'ya tebliğ edildi.

TUTA Petrol Şirketi'nin avukatı Ersin Yalçınkaya, belediyeye proje sunmak ve TEDAŞ kablolarına zarar vermemek için 3 hafta süre istedi. "Müdahalenin meni ve kaldırma tutanağı" 6. İcra Müdürlüğü tarafından avukatların da imzası ile tutanak altına alınırken, 25 metre uzunluğundaki boruların petrol şirketi tarafından 3 hafta içinde söküleceği, aksi halde icra tarafından cebren söküm işleminin başlatılacağı belirtildi.  

.
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2005 Cuma 16:55:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?