2
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE

Trende rehine kurtarma tatbikatı

Mersin'de Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen rehine kurtarma tatbikatı gerçeğini aratmadı.

Mersin Gar'ında yapılan operasyonda, hareket etmek üzere olan bir trendeki yolcuları rehin alan silahlı saldırgan, özel hareket timlerinin operasyonuyla kurtarıldı.

Mersin Emniyet Müdürlüğü'nün "Ulaştırma araçlarının kaçırılmasına karşı alınacak tedbirler planı" çerçevesinde yapılan tatbikat, saat 10.00'da Mersin Tren Gar'ında yapıldı. Senaryo gereği, Çakmak Caddesi'nde 2 kişinin öldürülmesi 1 kişinin de yaralanması olayına karışan silahlı bir kişi, tren istasyonu istikametine kaçtı. Polisler tarafından takip edilen şüpheli, Mersin-Adana seferini yapan bir trene bindi. Tren hareket etmek üzereyken, polis merkezinin bilgi vermesi üzerine gar çalışanları tarafından durduruldu. Takip edildiğini anlayan şüpheli, tabancasını çıkararak yolculardan birini rehin aldı. Silahını yaklaşan polislere doğrultan saldırgan, herkesin trenin etrafından uzaklaşmasını istedi. Bu arada rehine bayan ise korku içerisinde çığlıklar attı. Polis, gar çevresinde güvenlik önlemi alarak sivilleri uzaklaştırdı. Olayın ardından kriz masası oluşturan emniyet yetkilileri, operasyon için plan yaptı. Bu arada, bölgeye çevik kuvvet polisi ve özel hareket timleri sevk edildi. Silahlı saldırgana cep telefonu ile ulaşan emniyet görevlisi, taleplerini dinledi. Saldırgan, polisten bir helikopter gönderilmesini ve Adana Hava Alanı'nda bir uçakla yurt dışına çıkmak istediğini bildirdi. Taleplerinin gerçekleştirilmemesi durumunda, trendeki yolcuları öldüreceğini söyledi. Polisin saldırgan ile cep telefonuyla yaptığı pazarlık sürerken, özel hareket timleri de operasyon için harekete geçti. Bu arada tren garına bir ambulans hazır bekletilirken, saldırgan rahatsızlanan 2 yolcuyu serbest bıraktı.

Trendeki yolcuların korku dolu bekleyişi sürdüğü sırada, operasyona başlayan Özel Hareket Timleri, trenin üst kısmından saldırganın olduğu bölüme doğru ilerledi. Diğerleri ise, kapıya yöneldi. Tüm hazırlıkların tamamlanmasının ardından, operasyon için start verildi. Trendeki hedefi belirleyen Özel Hareket Polisi, önce şaşırtmak amacıyla trenin arka kısmına ses bombası attı. Büyük bir gürültü ile patlayan bombanın ardından timleri süratle içeriye girerek, silahlı saldırganı etkisiz hale getirdi. Yakalanan saldırgan daha sonra, dışarıya çıkarılarak yere yatırıldı. Elleri arkadan kelepçelenen şahıs, zırhlı araca bindirilerek olay yerinden uzaklaştırıldı. Yara almadan kurtarılan yolcular ise güvenli bir şekilde trenden çıkarıldı.

Operasyonun başarıyla tamamlanmasının ardından, garın yakınındaki 15 katlı bir binanın tepesine Özel Hareket Timleri tarafından dev Türk Bayrağı açıldı. Gösteri izleyenler tarafından büyük alkış topladı.

Tatbikatı izleyen Emniyet Müdür Vekili Süleyman Ekizer, çalışmaların polisin kendini geliştirmesi amacıyla yapıldığını belirterek, operasyonlar öncesi yapılan bu tatbikatların gerçek olaylardaki başarı şansını arttıracağını söyledi. Tatbikatın başarı ile yapıldığını ve amacına uygun bir şekilde sonuçlandırıldığını kaydeden Ekizer, "Umarım bu olaylar yaşanmaz. Ama yaşandığı zamanda vatandaşlara zarar gelmeden kurtarılması en büyük amacımızdır" dedi.

.
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2005 Çarşamba 15:41:40
Güncelleme :21 Aralık 2005 Çarşamba 15:50:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?