4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Bilinçsizlik uzaklaştırdı

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serap Ergene, 2005 yılında deniz kaplumbağalarının Mersin sahillerine olan ilgisinin önceki yıllara oranla azaldığını belirterek, özellikle insan faaliyetlerinin kaplumbağaları Mersin sahillerinden uzaklaştırdığını söyledi.

"Mersin Alata Sahillerinde Yuvalama Yapan Deniz Kaplumbağaları (Caretta Caretta ve Chelonia Mydas) Popülasyonlarının 2005 Üreme Sezonunda İncelenmesi ve Korunması" isimli proje, deniz kaplumbağalarının Mersin sahillerine olan ilgisinin azaldığını ortaya koydu. Proje sonuçlarına göre, 2005 üreme sezonunda 2002 ve 2003 üreme sezonlarına oranla daha az sayıda yetişkin kaplumbağa sahile çıkış ve yuvalama yaptı.

MEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serap Ergene'nin, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü içerisinde yer alan deniz kaplumbağaları üreme alanıyla ilgili projesine göre, 2005 yılında 90 Chelonia Mydas ve 62 Caretta Caretta sahile çıkış yaptı. Bu çıkışlar sonucunda 20 Chelonia Mydas, 26 Caretta Caretta yuvası bulundu. Yuvalardan çıkan çok sayıda yavru deniz kaplumbağasının bu çalışmalar kapsamında denize ulaştığını belirten Ergene, "Mersin sınırları içinde bulunan 4 yuvalama alanı içinde Alata kumsalları önemli yuvalama alanlarından biri. Yapılan bu çalışmada bunu gösterdi. 2005 üreme sezonunda, 2002 ve 2003 üreme sezonuna göre daha az oranda ve az sayıda ergin kaplumbağa çıkışı ve yuvalama gerçekleşmiştir. Alata kumsalında 2005 üreme sezonunda yumurta ve yavrulara zarar veren faktörlerin başında balıkçıların kıyıya yakın avlanması, ışık ve ses, insan faaliyetleri, insanların kuma gömülmesi, insanların yuva çevresine şemsiye dikmesi ile yuva ve kafeslere insanlarca zarar verilmesi gelmektedir" dedi.

Halkı bilinçlendirme çalışmaları kapsamında, 2005 yılında deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik sürdürülen çalışmaların başarılı geçtiğini kaydeden Ergene, "Koruma çalışmaları İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından yuva koruma tabelaları ve kafeslerin yerleştirilmesi şeklinde yapıldı. Bu çalışmanın etkili olduğunu söylemeliyim. Kaplumbağaların korunması aşamasında halkın bilinçlendirilmesi son derece önem taşıyor. Bu kapsamda bölgeye gelen turistlere ve yerel halka bilinçlendirici broşürler dağıtıldı" diye konuştu.

Türkiye'nin önemli biyolojik zenginliklerinden olan deniz kaplumbağalarının Mersin sahillerine yumurta bırakmasının kenti ayrıcalıklı yaptığını ifade eden Ergene, şunları söyledi:
"Akdeniz havzasında bulunan 5 türdeki deniz kaplumbağalarından 3 türü Türkiye sularında bulunuyor. Bern Sözleşmesi ve CITES ile koruma altına alınan Chelonia Mydas ve Caretta Caretta türleri Türkiye'nin Akdeniz sahili boyunca Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kumluca, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Göksu Deltası, Akyatan, Kazanlı ve Samandağ olmak üzere toplam 17 kumsalda düzenli olarak her yıl yuva yapıyor. Dileğimiz her üreme sezonunda bu alanlara gereken ilginin yetkililer tarafından gösterilmesi ve bu alanların korunmasının sürdürülmesidir."

.
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2006 Çarşamba 14:30:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?