4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

CHP narenciye üreticisinin sorunlarını dinledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Türkiye'deki tarımın dış güçler tarafından yok edilmek istendiğini iddia etti.

CHP tarafından oluşturulan 'Narenciye Üreticilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu', Mersin'deki narenciye üreticilerinin sorunlarını dinledi. İzmir Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Kemal Anadol başkanlığındaki 15 milletvekilinden oluşan komisyon, narenciye üreticileri ile Mersin Ziraat Odası'nda bir araya geldi. Burada üreticilere hitap eden Anadol, 3 Kasım 2002'de tek başına iktidara gelen AK Parti'nin enteresan işler yaptığını öne sürdü. Tarım girdilerinin 3 senede sürekli arttığını ifade eden Anadol, mazot, gübre ve ilaç fiyatlarının sürekli arttığını belirterek, "Hiçbir narenciye ürününde 1 sene önceki fiyat yakalanamıyor. Bu gelişmeler hastanın can çekiştiğini göstermekte. Türkiye'de tarım bilinçli bir şekilde okyanus ötesi güçlerin isteği ile yok edilmek isteniyor. Uzmanlar bir dahaki sene ağaçlar bile sökülecek diyor. Okyanus ötesi güçlerin talimatı ile tarım sektörünün yüzde 10'a indirilmesi isteniyor. Bu tarımın yok olması demek" dedi. Toplantıda konuşan Mersin Ziraat Odası Meclis Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Ongun da, Türkiye'de yıllık 2.5 milyon ton narenciye üretildiğini, bunun 1.5 milyon tonunun ihraç edildiğini, kalan 1 milyon ton narenciyenin de 70 milyonluk Türkiye'ye nüfusu tarafından tüketilemediğini söyledi. Ongun, narenciyenin iç piyasadaki tüketimini artırmak için Fındık Grubu'nun yaptığı gibi tanıtım ve reklama ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mehmet Ateş ise, konuşmasında üreticinin sorunlarının giderilmesine yönelik öneriler sundu. Ateş, "Sektörde markalı üretime geçilmeli, ihracatta sözleşmeli üretim yapılmalı, teşvikler zamanında verilmeli, üreticiye kayıt mecburiyeti getirilmeli, ulusal narenciye komisyonu kurulmalı ve ar-ge çalışmaları yapılmalı" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2006 Salı 22:44:15
Güncelleme :31 Ocak 2006 Salı 23:50:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gazi ODABAŞI IP: 85.104.18.xxx Tarih : 8.02.2006 22:36:49
CHP DİNLEMEKTEN BAŞKA BİRŞEY YAPMIYOR ZATEN.SONUNDA GENE KENDİ BİLDİKLERİNİ YAPIYORLAR.GÖSTERMELİK İŞLER YAPMASINLAR ARTIK.HALKTAN KOPMASINLAR BU KADAR.ATATÜRK HEP HALKIN YANINDA OLMUŞTUR.