2
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Çocuklar bizim çocuklarımız

Sosyal Hizmet Uzmanı Bülent Karakuş, Mersin'de uygulanan Sosyal Riski Azaltma Projesi ile sokakta çalışan çocuk sayısında belirli bir oranda azalma görüldüğünü söyledi.

Karakuş, bugüne kadar Mersin'de sokakta çalışan bin 290 çocuğun tespit edilerek kayıt altına alındığını belirtti. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı Mersin Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde (ÇOGEM) pilot proje olarak uygulanan Sosyal Riski Azaltma Projesi, meyvelerini vermeye başladı.

Proje çerçevesinde sokak denetimlerini sürdüren ÇOGEM görevlileri, gece denetimleri de yapıyor. Mersin'de sokakta çalışan çocukların eve yönlendirilmesi ve topluma kazandırılmalarını sağlamak amacını taşıyan çalışmaların olumlu sonuçlar vermeye başladığı bildirildi. ÇOGEM'e bağlı olarak çalışan gezici uzman ekipler gece ve gündüz sokakları dolaşarak, sokakta çalışan ya da yaşayan çocukları tespit ediyor.

10 Ocak 2005 yılında Dünya Bankası desteğiyle 96 bin YTL bütçeyle başlayan projenin 20 ay süreceği bildirildi.

Türkiye'de birkaç ilde uygulanan projede, uzmanların tespit ettiği çocukların aileleri ile irtibata geçilerek bu çocukların evlerine ve okullarına yönlendirilmesi sağlanıyor. Yapılan araştırma ile çocukların istismar mı edildiği yoksa ihtiyaçtan dolayımı çalıştırıldığı belirlenerek, çocukların ailelerine gerekli görüldüğü taktirde maddi destek yapılıyor.

Sosyal Riski Azaltma Projesi gezici ekibinde görev alan Sosyal Hizmet Uzmanı Bülent Karakuş, proje ile belirgin noktalarda sokakta çalışan çocuk sayısında azalma görüldüğünü, 2005 yılında başlayan projeyle sokakta çalıştığı tespit edilen bin 290 çocuğun kayıt altına alındığını belirtti. Karakuş, "Her ekibe proje ile 1 sosyal hizmet uzmanı, 1 psikolog ve 1 öğretmen görevlendirildi. Proje bütçesinden alınan araçla aylık program dahilinde sokaklarda çocuklarımıza ulaşmaya çalışıyoruz. 3 gece ve hafta sonları sokaklara çıkıyoruz. Program dahilinde ulaştığımız ve tespit ettiğimiz çocukları öncelikle merkezimize yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu çocukların ailelerine de ulaşarak gerekli desteği sağlıyoruz. Gerçekten çocuk sayısında belirgin noktalarda bir azalma olduğunu söylemek mümkün" dedi.

ÇOGEM Müdürü Mustafa Sarı ise, sokakta çalışan, yaşayan çocuklara yönelik olarak sürdürülen Sosyal Riski Azaltma Projesi ile, tespit edilen çocukları ÇOGEM'e yönlendirerek, okullarına ve evlerine gitmelerini teşvik etmeye çalıştıklarını kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2005 Perşembe 13:54:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?