4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Doğu illerine turunçgil kampanyası

Turunçgil tüketimine katkı yapmak ve tüketim alışkanlığı kazandırmak için Akdeniz Yaş Meyve Sebze İşletmecileri Derneği (AYMED) tarafından doğu illerine gönderilmek üzere turunçgil kampanyası başlatıldı. Ayrıca, Turunçgil kampanyası kapsamında Narenciye yüklü 20 tonluk bir araç Van'a gönderilmek üzere tesislerden yola çıktı.

Narpak Narenciye Tesislerinde düzenlenen toplantıda, kampanya ile ilgili bilgi veren AYMED Başkanı Devrim Deletioğlu, kampanya ile doğu illerine yaklaşık 500 ton narenciye ürünü göndermeyi hedeflediklerini söyledi. İhracatçıların kampanyaya beklenenin üzerinde destek verdiğini ifade eden Deletioğlu, "Başlatmış olduğumuz bu kampanyanın ülke genelinde yaygınlaştırılması için Narenciye sektörü ile ilgili bütün kurum ve kuruluşlardan destek bekliyoruz" diye konuştu.

Türkiye Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Kemal Kaçmaz ise AYMED organizasyonunda başlattıkları bu kampanyanın Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı desteği ile gerçekleştirildiğini belirtti. Kaçmaz, kampanya kapsamında Van, Kars, Ağrı ve Erzurum'a narenciye ürünleri gönderileceğini kaydederek şunları söyledi: "Narenciyeler gönderdiğimiz illerin valilikleri tarafından dağıtılacak. Kampanyamıza destek arttığı taktirde dağıtımları geniş bir kesime yayacağız.''

Prof. Dr. Kaya: Günlük mutlaka C vitamini alınmalı bu ise turunçgillerde mevcut

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kaya, insanın günlük olarak muhakkak C vitamini alması gerektiğini bunun ise turunçgillerde mevcut olduğunu söyledi.

'Akdeniz Bölgesi'nde Turunçgil Tarımı ve Turunçgilin İnsan Sağlığındaki Önemi'' konulu konferans Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)'da yapıldı.

MEÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kaya, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için C vitamini başta olmak üzere anti-oksidanların gerekliliğine dikkat çekerek bu noktada vitaminlerinin ortaya çıktığını belirtti.

Bunların turunçgillerde bol miktarda olduğunu ifade eden Kaya, bu vitaminlerin günlük depo edilebilen vitaminler değil aksine günlük alınması gereken vitaminler olduğunu, fazla alınması durumunda da sorun oluşturmadığını anlattı.

Her gün kesinlikle belli bir miktarda vitamin alınması gerektiğini vurgulayan Kaya, " Türk toplumunda genelde dengeli beslenmenin yaygın olduğu söylenemez. Proteinler, yağlar, karbonhidratlar hepsi bir miktar bulunmak zorunda ancak bunların vücutta işlenebilmesi için vitaminlere ihtiyaç var. Vücutta vitamin eksikliği var ise diğer gıdalarında olumlu şekilde kullanılması mümkün değil. Bu nedenle günlük mutlaka C vitamini almak gerekiyor, buda bol miktarda turunçgillerde var" dedi.

MEÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Endokrinoloji Metabolizma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Sezer ise turunçgillerin parkinson, alzheimer, böbrek ve safra kesesi hastalıklarında da koruyucu ve tedavi edici özelliklere sahip olduğunu kaydederek bunların çok büyük çalışmalarla gösterilemediğini ancak bilimsel kanıtının olduğunu anlattı.

Sezer, "Bunun için her insanın uyması gereken sağlıklı beslenme kriterleri içerisinde turunçgiller çok önemli bir yer tutuyor. Sebebi ise turunçgiller C vitamini açısından çok zengin, sadece vitaminler açısından değil folik asit içermesi kolestrol içermemesi açısından sağlıklı kişinin kullanması gereken meyve türüdür" diye konuştu.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Ağar'da, ülkemizde gazlı içecekleri veya başka besinlerin turunçgil ürünlerine tercih edildiğinin altını çizerek turunçgil tüketimini arttırmak için narenciye tüketiminin olumlu etkilerinin halka daha çok anlatılması gerektiğini söyledi.

Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Ak Parti Mersin Milletvekilleri Mustafa Eyiceoğlu, Ali Er, Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Kemal Kaçmaz, sivil toplum örgütü temsilcileri, Ziraat Odası Başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

.
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2006 Cumartesi 21:19:44
Güncelleme :28 Ocak 2006 Cumartesi 21:25:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Erdemli IP: 85.101.55.xxx Tarih : 29.01.2006 23:00:05
LİMON'UN SEX GÜCÜNÜ ARTTIRDIĞINI KİMSE SÖYLEMEMİŞ. OYSA KANI CIVITIR PENİSE KAN SİRKİLASYONU HIZLI OLACAĞINDAN GÜNDE BİR LİMON TÜKETEN ERKEĞIN CİNSEL PERFORMASI BİR BAŞKA OLUR.DENEYİNCE ANLAYACAKSINIZ