4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Engelli çocuklara seramik kursu

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Arzu Çevik, toplumda özürlü çocuk değil, özürlü aileler olduğunu söyledi.

Engelli çocukları olan ailelerin, onları korumak adına çeşitli hatalar yaparak, mesleki beceri kazanmalarına engel olduklarını ifade eden Çevik, engelli çocukların çeşitli kurslarla üretime katılabileceğine dikkat çekti.

Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü ile Özel Ufuk Tek Rehabilitasyon Merkezi, engelli öğrencilere yönelik seramik kursu düzenledi. Eylül 2005'te başlayan ve 3 ay süren kurslara Özel Ufuk Tek Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim gören 105 engelli çocuk katıldı. MEÜ Seramik Bölümü Öğretim Görevlileri Arzu Çevik, Kaan Seven ve İrfan Naci Yılmaz ile 6 öğrencinin gönüllü olarak verdikleri seramik kursuyla engelli çocukların rehabilite edilmesi amaçlandı. Engelli çocukların, Kasım 2005'te sona eren kurs boyunca ürettikleri eserler, "Engel Tanımayan Hayallerimiz" adıyla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde Mezitli Sanatevi'nde sergilendi.

Seramik kursuyla ilgili bilgi veren Öğretim Görevlisi Arzu Çevik, kursu merkezden gelen talep sonucunda gerçekleştirdiklerini belirtti. Kursun, karşılıklı iletişim açısından hem kendileri hem öğrencileri hem de engelli çocuklar açısından çok yararlı olduğunu vurgulayan Çevik, amaçlarının eğitim bekleyen çocuklara yardım eli uzatmak ve kentle bütünleşmek olduğunu ifade etti. Seramiğin, öğrencilerin fiziksel ve zihinsel koordinasyonlarını sağlamak açısından önemli bir sanat dalı olduğuna işaret eden Çevik, kursta çocuklara yapabilirliklerini esas alarak malzeme tanıttıklarını, ancak çocukların farkında olmadan seramik tekniğinden de yararlandıklarını dile getirdi.

Kurs boyunca her çocuğun bir hikayesi olduğunu öğrendiklerini kaydeden Çevik, "Toplumda özürlü çocuk yok, özürlü aileler, çeşitli aile hataları var. Bu kurslarla, çocukların kendilerine olan güvenleri sağlanacak. Aileler, çocuklarının kendilerine güvenlerini sağlayacak bu tür çalışmaları keşfedemedikleri için onları koruma altına alıyor. Oysa kurs sonucunda gördük ki, çocuklar uygulaması kolay ürünler yaparak, küçük ya da büyük atölyelerde üretim yapabilir. Yani teknik anlamda kolay ürünler üretilerek, bu çocuklara mesleki beceri kazandırılabilir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2006 Salı 16:41:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?